”Våld och rasism på ungdomshem”

MÖLNDAL Landets största privata behandlingshem för unga pojkar har en kunskapsfientlig och rasistisk arbetsmiljö. På Baggershus söder om Göteborg rekryteras mer dörrvakter och kroppsbyggare än socionomer. Personal ger barn stryk, kränker dem och använder rasistiska tillmälen, enligt radioprogrammet Kaliber och SVT Västnytt. ”Vi ska utreda uppgifterna”, säger Jonny Nordqvist, vd för verksamheten, till Drugnews.

Baggium AB, där Baggershus ingår, är landets kanske snabbast växande behandlingsföretag. Man tar emot unga invandrarkillar 14-18 år, med kriminella eller sociala problem, men även ensamkommande flyktingbarn.

Redaktionerna har talat med ett 30-tal personer – elever och tidigare anställda – med insyn och även låtit en reporter arbeta på Baggershus med dold mikrofon. En rasistisk jargong, hot och hårda tag som arbetsmetod träder fram.

Färgade elever kallas ”lakristomtar” eller ”ser ut som en åra i kroppen och har huvud som en apelsin”. Och en behandlingsassist berättar hur en ”kaxig kille” med nacksving kastades i backen för att ha svurit. Våldsnyttjande personal fick stanna trots klagomål av kollegor och elevers vittnesmål.

Men när ledningen konfronteras av SR Kaliber och SVT Västnytt så låter det annorlunda.
”Det är nolltolerans”, som gäller uppger VD Jonny Nordqvist för koncernen Baggium, om uppgifterna om rasism. Och om nedbrottning av elev förekommer så ”är det klart emot våra instruktioner”.

Nordqvist uppger i ett pressmeddelande – där man tillbakavisar kritiken och ifrågasätter mediernas objektivitet och arbetsmetoder – att en internutredning nu ska tillsättas för att undersöka uppgifterna. Han uppmanar även länsstyrelsen att göra en omedelbar tillsyn.

– Självklart kan något av detta ha inträffat under den granskade perioden 1998-2005. Vad som är uppseendeväckande är ju i så fall att ingen personal anmält några oegentligheter, säger Jonny Nordqvist till Drugnews.
Han understryker att sedan ett halvår så pågår ett förändringsarbete på Baggershus med utbildningsinsatser och tätare handledning för personalen.

Nyligen var migrationsminister Tobias Billström (m) på besök och imponerades av verksamheten. Han upplystes av att ungdomar med olika problem inte blandades. Men verksamheterna ligger bara en bit från varandra.

En pojke berättar också i programmet hur han första gången kom i kontakt med droger just på Baggershus.
”Jag testade. Det lugnade ner mig när jag var därinne”.

Om detta säger Jonny Nordqvist till Drugnews:
– På alla behandlingshem förekommer droger periodvis. Men vi använder återkommande drogtester och förekomsten av droger är därför liten.

• Koncernen Baggium bedriver vård och behandling, mottagning för ensamkommande flyktingbarn och friskolor i Västsverige och Skåne. För närvarande finns 105 invandrarpojkar placerade, varav 46 flyktingbarn. Övriga är placerade med stöd av LVU eller sociala myndigheter. Totalt arbetar cirka 300 personer i koncernen. År 2005 omsattes drygt 87 miljoner kronor. Ifjol tog de båda ägarna Jonny Nordkvist, vd (socionom), och Ole Salsten, vice vd, (ekonomichef), ut en miljon kronor vardera i aktieutdelning.
•Källor: Baggium, Västnytt och SR Kaliber.

Etiketter:

Annonser