Kokainfabriker ska flygbombas i Peru

LIMA Kriget mot narkotikaligorna i Peru ska trappas upp, säger landets president Alan Garcia. Den peruanska regeringen har den senaste tiden tappat greppet om kokainproducenterna i landet.

I påskveckan meddelade regeringen att kokainlaboratorier och illegala flygplatser som används för narkotikasmuggling ska bombas med militärflygplan framöver. Laboratorierna ligger inne i den peruanska djungeln där fattiga lever på att förse narkotikaligorna med kokablad, som är en viktig ingrediens i kokainet.

Kokaodlarna är välorganiserade och har genomfört kraftfulla protester mot regeringen som tvingats ta en paus i förstörandet av böndernas förbjudna odlingar.

I takt med att kriget mot narkotikaligorna i Colombia har intensifierats har också produktionen av droger ökat i Peru. Dessutom kommer rapporter om att gerillagrupperna i landet gett sig in i kokainhandeln på samma sätt som i Colombia där exempelvis vänsterorganisationen Farc styr stora delar av den lukrativa verksamheten.

Colombia är det enda landet i världen som producerar mer än Perus cirka 180 ton kokain per år. Delar av den peruanska produktionen exporteras till USA där nästan hälften av världens kokain konsumeras. Stormakten ställer hårda krav på att fattiga latinamerikanska länder tar i med hårdhanskarna mot knarkligorna.

I slutet på april ska president Garcia träffa sin nordamerikanske kollega, USA:s George W. Bush, för att bland annat diskutera narkotikafrågor och frihandel mellan länderna.

Etiketter:

Annonser