Ung svensk dog av ny nätdrog

HILLERSTORP/STOCKHOLM Förra torsdagen avled en 22-årig svensk kille på en toalett efter att ha tagit preparatet han beställt lagligt via Internet. Först om en månad blir drogen ”DragonFly” olaglig. ”En tragisk olycka, visst. Men regeringen har påbörjat arbetet med att klassa den som hälsofarlig vara”, säger Ralf Löfstedt på socialdepartementet till Drugnews.

22-åringen hade tillsammans med en kompis beställt preparatet Dragonfly via en hemsida som saluför ”naturliga droger”. Ett dygn senare kom paketet hem till det lilla samhället Hillerstorp i Småland, nordväst om Värnamo.
Pojkarna låste in sig i kamratens bostad och testade preparatet. 22-åringen kräktes, fick hjärtstillestånd och avled. Den 20-åriga kamraten fördes till Värnamo sjukhus och kunde räddas med intensivvård.

– Min son är död, men Internetsidan som säljer knarket är fortfarande öppen, säger 22-åringens pappa till Aftonbladet.

Återigen har alltså s.k. ”smart drugs” som säljs på nätsajter orsakat tragedi. Och polisen kan inte ingripa, så länge preparaten inte hunnit klassas som narkotika eller hälsofarliga varor. Förr var det GHB, sedan ketamin, nyligen drogen DOI – några exempel på preparat som missbrukats och orsakat hälsoskador innan de stoppats. Nu är det Dragonfly som ungdomar kan skaffa via nätet och med fara för sitt liv berusar sig med.

En nätsajt som saluför drogen beskrivs den som ”psykedelisk/hallucinogen från fentylaminfamiljen”, en ”extremt potent hallucinogen, jämförbar med LSD” och med två, tre gånger längre verkan än LSD.
Men sedan sajten fått rapporter om ”oansvarigt användande” så har man beslutat att preparatet inte ska saluföras i pulverform längre. Och då det beräknas förbjudas 1 maj, så säljs lagret nu ut med 50 procent rabatt.

• Varför kan inte Dragonfly som nu orsakat dödsfall snabbare förbjudas att säljas?
– Vi avvaktar att EU-kommissionen inte har någon invändning, exempelvis att ett förbud inte utgör handelshinder. Först därefter kan regeringen besluta, förmodligen om några veckor, säger Ralf Löfstedt, ämnesråd på socialdepartementet, till Drugnews.

Syntetiska preparat som klassats återkommer ibland efter att oseriösa kemister ändrat någon molekyl och de därmed inte längre omfattas av förbud. Då måste proceduren med utredning, förslag, EU-klartecken och beslut återigen genomföras.
Det finns hundratals sajter som säljer droger till svenska ungdomar. Preparaten kommer ofta hem i brevlådan.

– Problemet ökar, men polisen och tullen gör ingenting, säger till Aftonbladet Walter Kegö, tidigare narkotikachef hos rikskriminalpolisen, idag på Mobilisering mot narkotika.
Han har efterlyst snabbare klassningsförfarande av nya farliga substanser.

Men regeringen avvaktar en utredning som nyligen tillsatts för att se över lagar om narkotika, doping och hälsofarliga varor. Utredaren Jan Pennlöv ska bl a undersöka om förmodade farliga ämnen snabbare kan klassas och i avvaktan på det hindras att saluföras. Utredaren beräknas dock inte lämna förslag förrän i slutet av 2008.

• Så till dess kan farliga preparat fortsätta att säljas lagligt via nätet?
– Nja, Statens folkhälsoinstitut får regelbundet in rapporter från polis, socialarbetare och andra om missbruk av nya preparat och lämnar förslag till regeringen om att förbjuda dem. Trots att det tar tid är det ett relativt rättssäkert och skyndsamt system, säger Ralf Löfstedt på socialdepartementet.

FN har också uppmärksammat det växande problemet med ”nätapotek”. Det handlar dels om försäljning av receptbelagda mediciner (ex Viagra) eller preparat som inte hunnits förbjudas i respektive länder. Men dels även försäljning av olagliga narkotikaklassade preparat.

Etiketter:

Annonser