Tullen ska öka alkoholkontroll

MALMÖ Tullen kommer inom kort att skärpa kontrollen mot smuggling av alkohol till landet. Målet är att fördubbla beslagen, men även tipsa polis om misstänkta langare.

Antalet beslag av illegal alkohol har inte ökat särdeles, däremot mängderna alkohol som beslagtas vid varje tillfälle har stigit. Halvåret augusti ifjol till januari i år beslagtogs i snitt 90 liter sprit mot 73 liter samma period ett år tidigare. Ölbeslag ökade till i snitt 1300 liter och vin till 188 liter per beslag.
Något som innebär att resorna för smugglarna blivit mer lönsamma.

Inom några veckor planerar Tullverket skärpa kontrollen av alkoholinförsel till landet.
– Narkotikabekämpningen är högst prioriterad men snart får vi uppdrag av ledningen om att våra grupper ska satsa på alkoholen för att fördubbla beslagen, säger Karl Gunnheden, chef för gränskontrollen i södra Sverige, till Svenska Dagbladet.

De operativa enheterna i Stockholm, Göteborg och Malmö ska ta fram handlingsplaner för hur bekämpning av illegal alkoholinförsel ska skärpas.

• Tull och polis har redan arbetat ”skuldra vid skuldra” med analyser vid gränspassager i Skåne, berättar Karl Gunnheden för Drugnews.
– De erfarenheter och iakttagelser vi gjort om smuggelmönster vill vi nu föra vidare till polismyndigheter inne i landet. Det kan exempelvis handla om personer vi ofta ser komma fullastade med alkohol och som vi misstänker säljer vidare till bland andra ungdomar, säger Gunnheden.

Etiketter:

Annonser