Mexikaner misstänks för rekordsmuggling

PANAMA CITY En mexikansk narkotikaliga – Sinaloakartellen – tros ha legat bakom det stora smuggelförsöket av drygt 19 ton kokain som stoppades på fartyget Gatún utanför Panamas Stillahavskust nyligen. 17 personer har hittills gripits.

Sinaloakartellen, som numera samarbetar mycket nära med Juárezkartellen, pekas ut som skyldig till ett av de mesta omfattande smugglingsförsöken av kokain till havs som någonsin upptäckts. Tre panamaner och tolv mexikaner fanns ombord på fartyget där narkotikan förra helgen hittades i lastutrymmet.

Senare greps två mexikaner från Sinaloakartellen på Panama Citys internationella flygplats, Tocumen, när de försökte lämna landet efter att ha förstått att narkotikapolisen var dem på spåren. På deras övergivna hotellrum hittades datorer, mobiltelefoner och dokument som visade smugglingsrutter med koppling till Gatún.

– Tillslagen var ingen slump, säger José Abel Almengor, som är nästa högste narkotikaåklagare i Panama, till tidningen El Siglo.
Han menar att myndigheterna har varit kartellen på spåren under de senaste månaderna.

Fartyget Gatún kom från Georgetown i Guyana och hade passerat genom Panamakanalen. Åklagaren Almengor menar att det är troligt att kokainet lastats ombord först efter Panamakanalen med hjälp av motorbåtar som transporterat narkotikan från närliggande Colombia – världens största kokainproducent.

Förutom 125 kilo, som blir kvar som bevis mot de 17 personer som gripits, ska resten av rekordbeslaget av kokain förstöras i USA. För de tre panamanerna som fanns ombord och mexikanerna som åkte fast på flygplatsen väntar rättegång i Panama och för de tolv mexikanska besättningsmännen blir det amerikansk domstol.

• Ett annat stort beslag på sex ton kokain packat i 293 påsar gjorde Colombias marin och dess underrättelsetjänst i veckan, enligt en överste vid flottan.

Etiketter:

Annonser