Utrotning av koka återupptas i Peru?

LIMA Större delen av all koka som odlas i Peru blir kokain visar en ny studie som presenterats i landets kongress. Det statliga företaget Enaco, som har ensamrätt på att kommersialisera kokabladen, uppskattar i sin rapport att 102 000 ton kokablad per år, eller 93 procent, går till kokain i Peru. Totalt odlas omkring 110 000 ton.

Siffrorna läggs fram i ett läge då det råder delade meningar om jordbruksminister Juan José Salazars kontroversiella beslut att tillfälligt upphöra med försöken att rensa bort illegala odlingar av kokainets viktigaste råvara.

Kokaböndernas fackförbund är starkt och jublar över ministerns val som kommit till för att lugna ned protesterande odlare. De anser att inkomsterna från kokan är livsnödvändiga och vägrar att upphöra med sin lagvidriga verksamhet.

Vissa ekonomiska analytiker befarar en social kollaps för bönderna om staten skulle lyckas med sitt mål att få bort stora delar av den kokaproduktion som säljs till narkotikaligorna.

Jordbruksministern menar dock att försöken att utrota illegala kokaodlingar kommer att återupptas redan nästa vecka, skriver nyhetsbyrån dpa.

Etiketter:

Annonser