Nära 200 greps vid razzia i Neapel

NEAPEL Italiensk polis grep nära 200 personer i tisdags morse vid ett tillslag mot narkotikahandel och organiserad brottslighet i Neapel. Många av de gripna är kvinnor och även hela familjer.

De omkring ett tusen poliser deltog i morgonräden som är en av de största i staden och siktade in sig mot två klaner av den lokala maffian, känd som Camorra. Många kvinnor och hela familjer greps och uppges ha förts till arrestlokaler.

Merparten av de uppåt 200 gripna anklagas för narkotikahandel, men några misstänks även för människosmuggling (trafficking), uppgav en talesman för Italiens finanspolis till nyhetsbyrån AFP. I några fall sålde föräldrar droger tillsammans med sina barn.

Kvinnornas roll i Camorran har allt mer uppmärksammats. Några av dem har tagit mer aktiv del i kriminella aktiviteter när deras män sitter fängslade. Men används annars mer vid transport av droger och kontroll av områden där dessa säljs.

• I november ifjol sändes som förstärkning polisstyrkor till brottsbelastade Neapel efter att en vendetta mellan rivaliserande ligor.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser