Syntetiska droger ökar i Mexiko

MEXICO CITY Produktionen av syntetiska droger ökar i Mexiko. Dessutom har efter maktkamp antalet karteller som dominerar narkotikahandeln i landet minskat från sju till tre, enligt landets drogbekämpande myndigheter. /Fem misstänkta korrumperade polischefer greps i lördags.

Tijuana-, Golf och Juárez-Sinaloakartellerna är de tre stora aktörerna i det mexikanska knarkkriget numera, skriver tidningen El Universal. I fjol dog omkring två tusen personer i landet i drogrelaterade strider.

En annan trend är att produktionen av syntetiska droger ökat kraftigt i Mexiko. Det har också lett till att konflikten spritt sig inom landet. Exempelvis är delstaten Michoacán numera en av de värst utsatta regionerna. Där tillverkas numera framför allt metamfetamin som är en starkare variant av amfetamin.

I torsdags beslagtog federal polis drygt 200 miljoner dollar i huvudstaden Mexico City. Kontanterna tillhörde ett nätverk som importerar kemiska substanser från USA som används i tillverkningen av syntetiska droger. Aldrig tidigare har så mycket kontanter konfiskerats av polis i Mexiko. Under hela fjolåret beslagtog polisen i landet bara en fjärdedel av de pengar som hittades vid tillslaget mot ett hus i en rikare stadsdel. Sju personer greps samtidigt.

Förändringen av den mexikanska drogmarknaden gör läget mycket allvarligt. Aktörerna slåss om produktionen av syntetiska droger samtidigt som kartellerna ombildas. Flera betydelsefulla ledare för narkotikaorganisationerna har gripits av polis, vilket också ökat maktkampen inom kartellerna.

• I lördags greps och avväpnades fem nuvarande och f d polischefer i delstaten Tabasco sedan hundratals federala poliser och soldater omringat polishögkvarteret. Razzian är troligen ett svar på mordförsök på delstatens säkerhetsansvarige Francisco Fernandez Solis, rapporterar TT och AP.

Den nya säkerhetschefen har liksom den nya presidenten från årsskiftet betydligt trappat upp kampen mot narkotikahandel och andra brott.
Tidigare har en knarkligas pekats ut som ansvarig för mordförsöket, men lördagens gripande stärker snarare mer missankar om att ett kriminellt gäng inom polisen som låg bakom.

Etiketter:

Annonser