Besvärliga psykpatienter skrivs ut

STOCKHOLM/JÖNKÖPING Våldsamma, utagerande och stökiga patienter får inte den vård de behöver i psykiatrin. Tvärtom anses de ofta jobbiga och skrivs ut av arbetsmiljöskäl. Det uppger docent Per Lindqvist, ordförande i rättspsykiatriska föreningen. /På torsdag inleds rättegång mot en psyksjuk knivman som högg ihjäl en skolpojke.

-Min upplevelse av rätt många år inom psykiatrin är att patienter som är lydiga och snälla och kommer när de ska och som är snygga och propra har mycket lättare att komma till och få bra vård än patienter som inte ens har en postadress, säger han till SVT Aktuellt.

Enligt Lindqvist – med 35 års erfarenhet inom psykiatrin – går ofta arbetsmiljölagen före hälso- och sjukvårdslagen på flera vårdavdelningar. Vare sig ledning eller facket vill ha de besvärligaste psykpatienterna på sina avdelningar.

Särskilt patienter med s.k. dubbeldiagnos – drogmissbruk och psykisk sjukdom – har svårt att få hjälp. De slussas runt mellan olika instanser – och senaste åren har några av dem varit inblandade fall av våldsamma incidenter.

Orsaken till vårdens bristande intresse för dessa patienter är att man många gånger inte vet hur de kan botas eller få hjälp leva med sina besvär, enligt Per Lindqvist.
-Den här typen av patienter ska man ju inte skriva ut eller exportera utan man ska lära sig hur man gör när man har en svår patient med en svår problematik, säger han.

Socialminister Göran Hägglund (kd) säger i en kommentar att det är fullständigt oacceptabelt om svårt sjuka patienter skrivs ut för att psykiatrin inte klarar av dem. Hägglund har efterlyst tvång inom öppenvården och skärpta krav innan psyksjuka skrivs ut. Regeringen har budgeterat en miljard kronor extra till den eftersatta psykiatrin för två år.
Men psykiatrisamordnaren Anders Milton som pekat på flera brister, särskilt i vården av patienter med dubbeldiagnoser, menar att det behövs betydligt större satsningar.

• Den 27-årige man som i januari knivhögg en åttaårig skolpojke till döds på öppen gata i Norrahammar utanför Jönköping är psykiskt störd, enligt ett rättpsykiatriskt utlåtande. Han uppger sig ”styrts av röster som sagt till honom att döda”. Mannen, som tidigare dömts till rättpsykiatrisk vård för mordbrand och skrevs ut i höstas, har åtalats för mord. Rättegången inleds på torsdag.

• Fotnot:

Relaterad läsning