”Ordningsvakter ska drogtestas”

STOCKHOLM Ordningsvakter på krogarna ska tvingas lämna urinprov. Det vill Riksidrottförbundets dopningkommissionen efter avslöjande om att krogpersonal i Stockholm använder och langar narkotika och dopingmedel. Även anställda på krogar som gått samman mot droger har ertappats.

Senaste sju åren har 30 ordningsvakter som fått legitimation av polisen för att jobba som dörrvakter själva ertappats med narkotika- och dopingbrott, avslöjar SR Ekot. Hittills i år har fyra ordningsvakter blivit av med sina förordnanden.
Dessutom har flera entrévärdar som saknar ordningsvakters befogenheter ertappats med drogförsäljning.

Ekot har talat med flera f d dörrvakter som berättar om att de sålt narkotika till gästerna när de arbetat på innekrogar i Stockholm. Och det även på krogar runt Stureplan som varit med och dragit igång föreningen ”Krogar mot knark”. En förening med över 30 anslutna restauranger och nöjesställen.

En vakt berättar att han kunde tjäna 50 000 kronor extra under en helg på att sälja kokain. När polisens krogkommission var ute på kontroller så varnade krogpersonal sina kollegor på andra krogar.

– Vi har ju anat det här länge. Det här stödjer den känsla vi har att det är vanligare än vad vi tror, säger professor Bengt Eriksson vid dopningskommissionen till Ekot.

Dopingkommissionen kräver nu att ordningsvakter ska tvingas lämna urinprov vid oanmälda tester för att se om de är påverkade av droger eller dopingmedel på jobbet.

Förutom att vakter som ska vara polisens förlängda arm på krogarna begår brott när de langar, så urholkas det förtroende som Krogar mot knark har försökt bygga upp.

Stureplansgruppen som äger flera restauranger i huvudstaden tycker dopingkommissionens förslag är bra och har nu beslutat att alla vakter ska drogtestas framöver.
– Vakter som är dopade, tror jag, inte kan hantera konflikter på ett professionellt sätt. Vi håller på med en kampanj internt där vi ska testa varenda vakt för dopningpreparat, säger Vimal Kovac, vd på Stureplansgruppen, till Ekot.

Etiketter:

Annonser