Ny strategi mot knarkvåldet i Mexiko

MEXICO CITY Efter 100 dagar vid makten lägger nya mexikanske presidenten Felipe Calderón i en högre växel i kampen mot landets narkotikakarteller. Utökat polissamarbete, ny teknologi och informationskampanj riktad till ungdomar är några inslag.

I söndags firade Calderón hundra dagar vid makten och medierna analyserar hans insatser, bland annat mot den organiserade brottsligheten som till stor dels styrs av knarkkartellerna.

Redan tidigt under sin mandatperiod visade presidenten att han tänker ta i med hårdhandskarna mot knarkvåldet. Drygt 20 000 militärer och federala poliser har skickats ut till problemområden som Tijuana i norr och Michoacán vid Stilla Havet i väster.

I fjol dödades omkring 2000 människor i det mexikanska knarkkriget. Och det fortsätter.
I tisdags skadesköts Francisco Fernandez, som är ansvarig för den allmänna säkerheten i delstaten Tabasco i sydöstra Mexiko. Hans chaufför dog i attentatet när fordonet de färdades i sköts sönder. Brottet misstänks ha koppling till narkotikahandeln i regionen.

Delstaten Tabasco har tidigare varit relativt förskonad från narkotikasmuggling, men på senare år har den illegala verksamheten spridit sig runt om i Mexiko. Få delar av den latinamerikanska jättenationen är oberörda av drogproblematiken.

Dagen efter dådet i Tabasco presenterade Calderon landets nya strategi i kampen mot brottsligheten, berättar tidningen La Jornada. Bland annat har ett nytt avancerat datasystem tagits fram för att underlätta polisarbetet. Polisens fordon har också utrustats med modern teknologi som gör arbetet effektivare.

Avsikten är det nya systemet ska göra det möjligt för polisenheter runt om i landet att samarbeta och dela på viktig information.
En annan del i strategin blir en informationskampanj som riktar sig mot ungdomar som riskerar att fastna i narkotikaligornas klor och lockas in i den lukrativa droghandeln.

• Nyligen sprängde amerikanska polisagenter en mexikansk knarkliga och dess nätverk i USA som smugglat och sålt cannabis, kokain, heroin och metamfetamin. Över 400 personer greps.

Etiketter:

Annonser