Utlandsalkohol ökar ungas supande

STOCKHOLM Åtta av tio socialarbetare vittnar om att illegal alkohol från utlandet ökat eller ökat kraftigt senaste tre åren bland ungdomar under 18 år. Och att det bidragit till ökad konsumtion. Det visar en enkät med socialarbetare och fältassistenter i 49 kommuner runt landet som Alkoholkommittén initierat.

77 procent av de intervjuade uppger att alkoholkonsumtion ökat bland omyndiga flickor på grund av utlandsalkohol och 71 procent uppger att drickandet ökat bland unga killar.

Hälften av de tillfrågade socialarbetarna och fältassistenterna anger att olaglig utlandsalkohol är det vanligaste rusmedlet bland ungdomar. Därmed skulle idag langning av illegal alkohol från utlandet vara lika vanlig som den köpt på Systembolaget.

Öl är den alkoholdryck som dominerar bland minderåriga, följt av sprit och alkoläsk. Unga fixar oftast alkohol via en kompis, men försäljning på mer affärsmässig plan ökar.

– Det här visar att tysköl och tysksprit bland ungdomar är ett stort problem i hela landet. Samtidigt som alla vuxna måste lova sig själva att tipsa polisen när de ser eller hör talas om en olaglig försäljning till ungdomar, måste också polisen förstärka sitt arbete mot den olagliga utlandsalkoholen, säger Håkan Wrede (bild), kanslichef på Alkoholkommittén, i en kommentar.

Enkäten gjordes av PR-byrån Westander Publicitet och Påverkan på uppdrag av Alkoholkommittén.

Tidigare enkäter visar att illegal alkoholhantering är vardag för många unga. Var tredje 16-19-åring har senaste året köpt alkohol som förts in från utlandet och sålts vidare. Fyra av tio unga anser att olaglig handel med utlandsalkohol är acceptabelt.

• Det är alltså inte bara i södra Sverige som ungdomar erbjuds utlandsinförd alkohol. Förra månaden avslöjades i värmländska Grums att flickor som ej fyllt 15 år betalat de män som langat sprit åt dem med sexuella tjänster.

• Fotnot: Polisen tar emot tips om illegal alkohol på telefon 114 14. Läs Alkoholkommitténs broschyr ”Vet du hur lätt ditt barn får tag i sprit?”

Etiketter:

Annonser