Jan Pennlöv ska utreda narkotikalagar

STOCKHOLM Jan Pennlöv, tidigare JO och lagman, har utsetts av regeringen att göra en översyn av landets narkotikalagstiftning, bland annat om klassningsproblem av nya droger. ”En komplicerad och utmanande uppgift”, säger Pennlöv till Drugnews.

Redan förra s-regeringen gav i september direktiv om att se över landets lagar kring droger. Det handlar bl a om narkotikalagen, dopinglagen och lagen om hälsofarliga varor. En djungel av bestämmelser som ibland lappar över varandra, ibland riskerar missa något däremellan.

– Det finns helt klart såna risker. Jag ska bland annat utreda hur lösningsmedel kan förhindras nå ungdomar som avser sniffa dem, säger han.

Idag finns arbetsmiljöstadgar kring lösningsmedel, men inte regler för att förhindra barn och unga att försöka berusa sig med exempelvis tändargas, tvålar (ex i ”Bajamajor”) och andra lösningsmedel. Unga riskerar skada vitala organ och även dödsfall förekommer återkommande.

Häromdagen beslutade nya regeringen om utökade tilläggsdirektiv åt utredaren att undersöka möjligheterna om det går att införa förfarande för att hindra befattning med nya drogpreparat som ännu inte klassats som narkotika eller hälsofarlig vara. Ett exempel är nya drogen DOI (se annan artikel).
– Nya preparat kommer hela tiden och där man ändrat någon kemisk byggsten för att kringgå förbud innan en klassning hunnit ske. Men utredningen handlar också om EG-regler och internationella frågor, säger Jan Pennlöv.

Det har diskuterats alternativa att snabba på klassningsprocessen – exempelvis genetisk klassning (att nya ämnen med samma grundformel som redan klassade preparat förbjuds direkt) eller att nya preparat med drogliknande effekter får beslagtas i avvaktan på att domstol sedan avgör om de är att anses som förbjudna. Metoderna möts dock av tvivel, både ur rättssäkerhetssynpunkt, men också risk fastna i tidsödande rättsprocess.

Jan Pennlöv bedömmer att utredningsarbetet blir omfattande varför han bett om och fått mer tid. Översynen av narkotikalagstiftningen ska han presentera senaste i december 2008.

Jan Pennlöv, 67 år, har inte tidigare arbetat särskilt med narkotikalagar, men uppger att han är van att sätta sig in i stora material. Han var riksdagens justitieombudsman 1990-2003 och har därefter lett ett par större utredningar åt socialdepartementet om äldrefrågor. Han är fortfarande ställföreträdande JO och hoppar ibland in på gamla jobbet.

Etiketter:

Annonser