FN: medicinmissbruk allt vanligare

WIEN Missbruk och smuggling av falska och receptbelagda läkemedel håller på att bli mer omfattande än det av illegala droger. Det varnar FN:s narkotikakontrollorgan INCB för i sin årsrapport över drogsituationen i världen.

International Narcotics Control Board slår fast att läkemedel som innehåller exempelvis narkotika eller psykotropa ämnen missbrukas i allt större omfattning. Effekten kan jämföras med illegal narkotik när de intas i stora mängder och utan läkarkontroll. I många länder är drogmissbruk av receptbelagda preparat det vanligaste efter cannabis (hasch/marijuana).

I Skandinavien förekommer det numer indragna sömnmedlet Rohypnol och buprenorfin (Subutex, ersättningsmedel vid behandling av heroinister) på den illegala marknaden. Tullen beslagtar också falsktillverkade sådana preparat. I Frankrike strömmar 25-50 procent av förskrivet buprenorfin ut på illegala marknaden. I Indien är preparatet det vanligast som missbrukare injicerar, enligt INCB.

I USA har missbruk av receptbelagda läkemedel (såsom smärtstillande, lugnande och uppiggande medel) blivit vanligare än ecstasy, kokain och heroin.
Antalet amerikaner som felanvänder mediciner har fördubblats till 15,1 miljoner personer från 1992 till 2003. Smärtmedicinen Oxycontin ökar, även bland studenter, och tros tillsammans med preparaten Vicodin och fentanyl vara en förklaring till ökat antal drogrelaterade dödsfall i USA.

INCB:s chef doktor Philip O. Emafo uppmanar världens regeringar att framöver systematiskt samla in data om beslag av läkemedel och att inkludera medicinmissbruk i översikterna för att få bättre kunskap om omfattning och slag av missbruk.

INCB oroas även för masspridning av falska mediciner (särskilt vanligt i Afrika där falska vaccin orsakade 2500 dödsfall 1995, enligt WHO) och ”bantningspiller” som bl a säljs via ”nätapotek” och kan få ödesdigra konsekvenser. Brasilianska modellen Ana Carolina Reston tros ha avlidit efter att ha tagit dietpiller och smärtstillande.

• Andra orosmoln som rapporten tar upp är att den förvärrade narkotikasituationen i Afghanistan. Trots internationella försök med drogbekämpning och stöd för alternativ odling, så gjordes ifjol rekordskördar av opiumvallmo (råmaterial för heroin) om sammanlagt 6100 ton. Förutom smuggling till världens heroinmissbrukare, så ökar även det inhemska missbruket – numer finns i Afghanistan omkring en miljon drogmissbrukare, varav 60 000 är underåriga barn, enligt nyhetsbloggen Reageramera.
INCB uppmanar Afghanistans regering att ta itu mer korruptionen som hotar inte bara narkotikakontroll, utan landets ekonomiska tillväxt, och politiska och sociala utveckling.

FN-organet noterar även att Afrika allt mer blir en transitkontient för narkotikasmuggling. Heroin från Asien på väg till Europa och Nordamerika transporteras allt mer via Östafrika. Samtidigt går mer kokain från Latinamerika via Afrika till Europa, vilket flera kokainbeslag och gripna kurirer bekräftar.

Europa är idag största missbruksmarknaden för kokain efter Nordamerika. Tio procent av drogmissbrukarna i EU använder kokain, mest frekvent är drogen i Spanien och Storbritannien, enligt INCB:s årsrapport.

• Länk till INCB:s årsrapport för 2006.

Etiketter:

Annonser