En drink för mycket för inspektören

NORRKÖPING En alkoholinspektör som lät sig bjudas privat på en drink på en krog i Norrköping får kritik. ”Det här är allvarligt. En alkoholinspektör kan aldrig bortse från sitt jobb, även om det handlar om en privat fest”, säger Bo Silén, socialdirektör på länsstyrelsen i Östergötland, till Folkbladet.

Kvinnan hade i november ifjol varit på en födelsedagsfest på den aktuella krogen då hennes man kom tillbaka från baren med en starköl och hennes drink – som han slapp betala för.
Kvinnan som är alkoholinspektör uppger att hon fick reda på det först när de kom hem och att hon nästa vardag direkt berättade om saken för sin chef.

Chefen bedömde det inte som allvarligt, utan bestämde bara att kvinnan inte fortsättningsvis får handha ärenden som rör den aktuella krogen. Ingen utredning om krogens serveringstillstånd inleddes heller även om den kan ha brutit mot alkohollagen genom att bjuda inspektören på ett glas.

Men socialdirektören på länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för kommunernas inspektörer ser det allvarligare. Han anser att kvinnan efteråt borde ha kontaktat krogen för att få betala.
– Det handlar om alkoholinspektörernas trovärdighet. Det får inte råda någon tvivel om att man kan ge några sorts förmåner till någon, säger Bo Silén till tidningen.

Inspektörerna i länet för normalt bara ta emot kaffe och kaka eller en lättare middag om det sker i samband med inspektion. Men får aldrig låta sig bjudas privat och absolut inte ta emot alkohol.

Etiketter:

Annonser