Debatt om fritt heroin i Norge

BERGEN/OSLO En juridikprofessor vid universitetet i Bergen väcker debatt i Norge sedan han föreslagit att heroinister ska få drogen gratis – bl a för att minska deras kriminalitet. Justitieminister Knut Storberget avvisar propån och anser det behövs färre signaler på liberaliserad narkotikapolitik i Norge. Inte fler.

Norsk drogpolitik har senare år sökt sig i liberal riktning. Allt fler heroinöverdoser och dödsfall i slutet av 1990-talet ledde till utökade sprutbyten och även att installera ett omtvistat sprutrum i Oslo för två år sedan. Allt för att försöka minska skadorna och hitta kontaktytor för att erbjuda missbrukare vård.

Nu är det alltså juridikprofessorn Asbjørn Strandbakken i Bergen som föreslår att fri heroinutdelning är det bästa för narkomanerna och skulle kraftigt reducera den kriminalitet dessa står för.

– Dessa personer lever under ovärdiga förhållanden och måste skaffa betydande belopp för att finansiera sitt missbruk. Vi måste erkänna att detta är ett socialt problem som kräver sociala åtgärder inte straff, säger Strandbacken till Bergens Tidendes nättidning.

En talesman för Framstegspartiet är öppen för att diskutera förslaget, medan regerande Arbeiderpartiets justitieminister svarar att det inte kommer på fråga.
– För det första skulle det vara omöjligt att förvalta en sådan politik. Varifrån skulle vi till exempel få heroinet? För det andra så anser jag att vi inte behöver fler signaler på liberalisering av drogpolitiken i Norge. Snarare tvärtom, säger justitieminister Knut Storberget till NRK.

Sociologen Knut Reinås, ordförande i Förbundet mot rusgift, anser att Bergenprofessorns förslag om heroinutdelning leder fel.
– De flesta heroinmissbrukare önskar sig bort från beroendet. Utdelning av heroin skulle göra rehabilitering svårare, säger Knut Reinås (bild) till Drugnews.

Han anser även att resonemanget att kriminaliteten skulle minska bland missbrukarna om de fick fritt heroin är blåögt. Flera studier visar att heroinanvändning delvis kan ses som inslag i en kriminell subkultur och att det finns flera som blivit opiatmissbrukare efter sitt första brott.

• I Norge pågår även en het debatt kring det s.k. sprœtrummet på Tollbugatan i centrala Oslo där missbrukare sedan två år kan injicera heroin under kontroll av hälsopersonal. Provtiden går ut i december, men nu har hälsoministern och projektansvariga begärt att få förlänga försökstiden till december 2009. Bland annat för att det annars är svårt kunna göra en bra utvärdering av försöket.

Förutom att FN kritiserat det kommunala sprutrummet så finns det flera lokala invändningar. Lokalerna är dåliga, personalomsättningen hög och man kan bara ta emot 300 av Oslos kanske 5000 injektionsmissbrukare. Effektiviteten anses begränsad då endast 26 injektioner per dygn görs i lokalen, vilket är lite mot bakgrund av att en opiatmissbrukare i snitt intar drogen kanske tre gånger per dygn.
Det har även – trots närvaron av sjukvårdspersonal – förekommit att missbrukare tagit överdoser i lokalen, bland annat när Aftenposten skulle göra ett reportage om stället.

– Det är tveksamt om sprutrummet haft någon bromsande verkan på skador och dödlighet bland Oslos missbrukare, säger Knut Reinås vars organisation tillsammans med tre andra avrått från att förlänga försöket.

En utvärdering av sprutrummet väntas till sommaren, men redan nu kan konstateras att narkotikarelaterad dödlighet är fortsatt hög i Oslo. Ifjol avled 72 narkotikamissbrukare i Oslo och 195 i hela landet vilket är ungefär detsamma som året före. Högsta dödstalen hade norska huvudstaden 1998 då 134 missbrukare hittades döda och 270 i hela landet. Lägst under senare år hade Oslo 2003 med 53 narkotikarelaterade dödsfall (172 i hela landet).

Etiketter:

Annonser