Cannabisdebatt i Expressen

STOCKHOLM Samhället ska inte tillåta haschrökning. Det understryker narkotikasamordnaren Björn Fries och socialdemokraternas ordförandekandidat Mona Sahlin i en debatt med Expressens ledarsida.

Tidningens ledarskribent Johannes Forssberg begärde nyligen att man ska sluta att jaga haschrökare.
”Precis som Anders Borg, Mona Sahlin och Thomas Bodström, och rätt många andra, har jag några gånger rökt cannabis. Och i likhet med finansministern ligger jag ändå inte och sprattlar på plattan”, skrev Forssberg.

Han hävdade att det är dags att lämna en förlegad restriktiv narkotikapolitik, som trots vissa positiva steg fortfarande tror på ”haschspöket”. Med hänvisning till en brittisk utredning som bedömt cannabis (marijuana och hasch) lång mindre farlig än alkohol och mindre beroendeframkallande än kaffe, så anser Forssberg att en planerad satsning mot cannabis i år inte ska bli av.
”Lägg cannabisprojektets pengar på något vettigt i stället, som att bota missbrukare”, skrev han och hävdar att Sverige har världens högsta missbrukardödlighet.

Björn Fries och Mona Sahlin – som även är vice ordförande i riksdagens socialutskott – går ut i ett bemötande i Expressen mot en inställning som man finner både okunnig och cynisk med tanke på konsekvenserna.
-Vi har alla bekanta som förlorat sig i missbruk som en följd av hasch- eller marijuanarökning”, skriver Fries och Sahlin om varför de är emot en mer tillåtande attityd till droger i samhället.

Cannabis är ingen harmlös drog. Flera studier pekar på att cannabis är beroendeframkallande, skadar minne och problemlösarförmåga, kan leda till ångest och panik. Och – särskilt unga användare – löper större risk bli deprimerade, bli mer självmordbenägna, dras in i brott och drabbas av schizofreni.
Dessutom bidrar användare till att stödja människo- och vapenhandel, prostitution och utpressning då ”narkotika är navet i all organiserad brottslighet”, argumenterar Fries och Sahlin och tillägger att narkotikadödlighet i landet börjat minska och färre unga testar idag droger.

Expressen – vars ledarredaktion återkommande argumenterar för en liberalisering av drogpolitiken – är ganska ensamma i Sverige. Och hela 85 procent av ungdomar i den mest tillåtande åldersgruppen 18-25 år vill se ett fortsatt förbud mot cannabis.
Ett faktum som Johannes Forssberg viftar bort med svar på en rad:
”Även ett fåtal kan ha rätt.”

•Fotnot: Enligt en kartläggning inom cannabisprojektet som polisen gjort smugglar omkring 140 ligor in och säljer vidare 20-30 ton hasch i Sverige. Det mesta kommer ursprungligen från Marocko.

Etiketter:

Annonser