Sydamerikas fotbollscup torrläggs

CARACAS Organisatörerna av Sydamerikas fotbollsturnering Copa Américas i Venezuela i februari har beslutat att spelen ska torrläggas. Försäljning och konsumtion av alkoholdrycker i och kring de nio spelplatserna förbjuds.

Försvarsminister Raúl Isaías Baduel som också är säkerhetsansvarig för spelen säger att myndigheterna kommer att kasta ut den som påträffas påverkad av alkohol eller andra droger kring fotbollsplanerna.

Alkoholförbudet blir en stor utmaning för en av Sydamerikas större dryckesnationer där ölhävning vid idrottsevenemang blivit något av tradition. Minister Baduel uppmanar landets befolkning att hjälpa myndigheterna efterfölja förbudet för att undvika oro och upprätthålla lag ordning under spelen, rapporterar Buenos Aires Herald.

Venezuelaner konsumerar i snitt omkring 80 liter öl per person under ett år. Alkoholreklam är framträdande vid landets motorvägar. President Hugo Chávez är bekymrad över dryckessituationen och gav i höstas nationalgardet order att få bort de lastbilar som säljer öl direkt vid fattiga bostadsområden. Beslutet verkar dock haft marginell effekt och polisen ingriper sällan mot brott från de regler som förbjuder alkoholkonsumtion på allmänna platser.

Etiketter:

Annonser