Få hemlösa får rätt stöd

STOCKHOLM Många hemlösa har missbruksproblem, men fyra av tio har aldrig fått hjälp med behandling. Det visar intervjuer med nära 300 gäster på daghärbärget Convictus Bryggan City i Stockholm.

Studien har gjorts av forskare på SoRad (Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning) vid Stockholms universitet. Intervjuerna pekar på att många av besökarna på härbärget är marginaliserade.

Få hade egen bostad, majoriteten hade missbruksproblem, men en femtedel av dem uppgav att de inte druckit alkohol eller använt narkotika senaste månaden. De som har kontakt med sociala myndigheter tycker är otillfredsställda med bemötandet och tycker inte att de får någon hjälp.

Det är beklagligt att samhället inte kan ta hand om de mest utsatta, anser nationella narkotikasamordnaren Björn Fries efter att tagit del av studien.
– Socialtjänsten och hälso- och sjukvården måste bli bättre på att söka upp de hemlösa, informera om deras rättigheter och skyldigheter samt ge den vård som de efterfrågar. Det här är ett arbete som bör ske tillsammans med frivilligorganisationer, säger Björn Fries i en kommentar.

Han vill också lyfta fram ett förslag om särskild ansvarsgaranti för den att myndigheter ska ge en enskild rätt insats inom 30 dagar. Klaras inte det får den istället utföras av privat eller annan offentlig huvudman och kostnaden ska betalas av ansvarig myndighet.
Förslaget lades fram redan i somras av Björn fries tillsammans med nationella psykiatrisamordnaren Anders Milton.

• Intervjuerna med nära 300 besökare på idella föreningen Convictus verksamhet Bryggan City gjordes av Jessica Storbjörk från Sorad. Länk till rapporten ”Convictus Bryggan City: Gästerna, deras nätverk, problem, behov och resurser”.

Etiketter:

Annonser