Elva kommuner mot knark på krogar

STOCKHOLM Ytterligare elva kommuner kommer att få stöd av Mobilisering mot narkotika i satsningar mot droger i krog- och nöjesmiljöer. Dessa är Helsingborg, Hudiksvall, Norrköping, Norsjö, Sundsvall, Uppsala, Värmdö och Västerås, samt de tre kommunerna Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet.

– Krogen är en viktig arena i arbetet mot narkotika. Restaurangpersonal använder narkotika mer än andra yrkesgrupper och krogen är också en plats där många unga människor kommer i kontakt med droger, säger Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare i en kommentar.

Arbetet inleds 2007 då varje kommun ska bilda arbetsgrupp med deltagare från kommunen, polisen och lokala krögare. Man ska även göra planer för hur tillgången på narkotika ska begränsas.

Varje kommun får 50 000 kronor i startbidrag (Trollhättan, vänersborg och Lilla Edet räknas här som en kommun) och Mobiliseing mot narkotika finansierar utbildning och utvärdering. Dessutom ska dessa kommuner få kompetensstöd från personer som arbeta mot droger i nöjesvärlden i de tre storstäderna.

Dessa har tidigare utarbetat policy och framgångsrika strategier för att bekämpa droger i restaurangmiljöer. Studier har visa att både krogpersonal, vakter och gäster på vissa krogar ofta använt narkotika. Men också att det går att bryta den utvecklingen.

Etiketter:

Annonser