Regeringen vill sälja ut Vin&Sprit

STOCKHOLM Regeringen avser att sälja ut spritjätten Vin&Sprit och fem andra statliga bolag. Det beskedet ger näringsminister Maud Olofsson och biträdande finansminister Mats Odell. ”Använd en del av intäkterna till alkoholförebyggande insatser”, säger nykterhetsbasen till Drugnews.

Förutom V&S som värderas till tiotals miljarder kronor främst genom det starka internationella varumärket Absolut så avisera regeringen även minskat statligt ägande i storbanken Nordea, börsen OMX, låneinstitutet SBAB, TeliaSonera och fastighetsförvaltaren Vasakronan.

– De här bolagen verkar på marknader som är helt kommersiella och präglas av fungerande konkurrens. Då tycker vi att de här bolagen bör säljas, sade Maud Olofsson vid en presskonferens i torsdags.

Mats Odell ska ansvara för utförsäljningen. Men hur, när och vilken ordning som ägandet i bolagen ska avvecklas har regeringen ännu inte tagit ställning till.
De bolag som redan delvis har privata intressen finns redan klartecken för att regeringen kan sälja ut. En utförsäljning av de övriga SBAB, Vasakronan och Vin&Sprit måste först riksdagen pröva.

Regeringen hoppas nästa år få in 50 miljarder kronor genom försäljningar av bolag som öronmärkts för att betala av på statsskulden.

Flera försvarare av V&S:s utförsäljning tycker det är dubbelmoral att värna en restriktiv alkoholpolitik på hemmaplan och samtidigt gör stora vinster på spritförsäljning utomlands.

Socialdemokraternas ledare Göran Persson har varnat för att en utförsäljning av V&S.
– Bolaget går för bra för att säljas och dessutom skulle det leda till en brutalisering av den svenska alkoholmarknaden, sade han inför en IOGT-NTO- kongress för några år sedan.

IOGT-NTO har en annan åsikt:
– Staten bör avveckla sitt ägande i V&S som har utvecklats till en aggressiv aktör på den internationella alkoholmarknaden. Staten ska besluta om alkoholpolitik och spelregler för handeln på hemmaplan – inte agera både domare och spelare, säger förbundsordförande Sven-Olov Carlsson till Drugnews.

• Vad ska man använda intäkterna från en utförsäljning av V&S till, tycker du?
– Använd gärna en del av intäkterna till alkoholförebyggande insatser och för att minska alkoholskadorna, säger Carlsson.

Etiketter:

Annonser