Forskarkritik mot EU:s alkoholrapport

STOCKHOLM Harold Holder, en av världens mest kända alkoholforskare, är mycket kritisk till EU-kommissionens alkoholstrategi som diskuterades av EU:s ministerråd på torsdagen. ”Det mest effektiva åtgärderna finns inte med”, anser Harold Holder.

Amerikanen Harold Holder, som bland annat var med och utredde konsekvenserna av en EU-anpassad alkoholpolitik inför det svenska EU-medlemskapet. Han gav sin recension av EU-kommissionens strategi inför Alkoholpolitiskt forum i riksdagen samma dag som EU:s ministrar diskuterade strategin och antog slutsatser för att reducera alkoholrelaterade skador.

Det är tydligt att alkoholindustrins lobbyister har haft starkt påverkan sedan utkastet presenterades tidigt i höstas och till dess kommissionen antog den slutgiltiga strategin.
– Alkoholindustrin har haft ett enormt inflytande, sade Holder inför de församlade, varav hälften riksdagsledamöter.

Han påpekar bland annat att fokus har flyttats från alkoholens skador på samhället, till att bara omfatta de skador som alkoholen orsakar på arbetsplatserna. Harold Holder menar också att den slutliga texten i väldigt hög utsträckning lyfter fram en måttlig alkoholkonsumtion som något positivt.

Harold Holder var också kritisk till de åtgärder som lyfts fram i strategin.
– Den är alldeles för allmän för att vara till någon nytta. De mest effektiva åtgärderna ignoreras, marknadsföring av alkohol till ungdomar ignoreras, sade Holder.

Istället väljer EU-kommissionen enligt Holder att fokusera på åtgärder som har liten bevisad effekt, som massmediekampanjer och utbildning.
– Det står att information och utbildning har bevisad effekt. Det är helt enkelt fel, sade Harold Holder.

Sådana kampanjer kan öka medvetenhet om alkoholproblemen, men de leder inte till förändringar av beteendet.

Det även några delar som är riktigt bra i strategin, enlig Holder. Exempelvis att den erkänner att det finns gränsöverskridande konsekvenser av alkoholpolitiken och uppmärksammar de problem som alkoholen skapar för ungdomar.

Speciellt imponerad var Holder av den betoning som strategin har på rattonykterhet, med bland annat slumpmässiga alkoholkontroller längs vägarna och lägre högsta tillåtna promillehalt.

– I USA anser alkoholindustrin att bara vi hindrar alkoholisterna från att köra bil så försvinner problemen med rattfylleri, sade Holder.

Holder har på hemmaplan utarbetat lokala preventionsstrategier i USA och även i Nya Zeeland. Han deltog också i den forskargrupp som inför det svenska EU-medlemskapet varnade för en total EU-anpassning och pekade på vikten av att behålla Systembolaget och höga alkoholpriser.

•Fotnot: EU-kommissionens alkoholstrategi på svenska (pdf-fil). Rapporten inför svenska medlemskapet 1995 heter ” Assesment of consequences resultung from the elimination of the Swedish alcohol retailing monopoly”.

Etiketter:

Annonser