”Svensk alkoholpolitik accepteras i EU”

BRYSSEL Folkhälsominister Maria Larsson välkomnar generaladvokatens förslag som stöder svenska förbudet mot nätsprit. ”Det är ytterligare ett tecken på att svensk alkoholpolitik är accepterad i EU”, säger hon efter ett EU-ministermöte om en gemensam strategi för att minska alkoholskador.

– Förbudet mot distanshandel utgör en del av detaljhandelsmonopolets funktionssätt. Importförbudet är också, enligt vår uppfattning, förenligt med de villkor för statliga handelsmonopol som anges i EG-fördraget, menar Maria Larsson.

Folkhälsoministern är i Bryssel och träffade i onsdags svenska europaparlamentariker och kommissionär Margot Wallström och under torsdagen deltog hon i sitt första ministermöte med kollegor från andra EU-länder.
Man behandlade bland annat den gemensamma alkoholskadestrategi som EU-kommissionen nyligen lade fram.

– När EU idag antagit rådsslutsatser för att reducera alkoholrelaterade skador framstår det tydligt att alla medlemsstater betraktar alkohol också som en folkhälsofråga och ser det som angeläget att arbeta aktivt på nationell arena. Det är en framgång för det synsätt som Sverige drivit i EU, säger Maria Larsson i en kommentar.

Etiketter:

Annonser