Pedofil drogade och våldtog barn

NORRTÄLJE En 49-årig man från Norrtälje som tagit hand om bland andra fosterbarn har åtalats för flera fall av sexuella övergrepp av unga pojkar som ej fyllt 15 år. Han har bland annat drogat ner barnen med alkohol och sömnmedel.

När mannen greps i augusti slog nyheten om pedofilens misstänkta gärningar ner som en bomb på orten. Kommunen inrättade en telefonjour dit invånare kunde ringa och prata om sin frustration.

Den ensamstående mannens hem hade ofta stått öppet för unga och han tog hand om fosterbarn och var också kontaktperson för utsatta barn i kommunen. Han var alltså välkänd, betrodd och anlitad av socialtjänsten.

Misstankarna gällde först att han förgripit sig på sju underåriga barn under 2006-2006. Nu stannar de åtta åtalspunkterna vid bland annat grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av fem pojkar. Övergreppen gjordes ofta efter att han bjudit dem på alkohol eller lugnande mediciner. Han har även filmat några av övergreppen.

Kammaråklagare Gunnar Merkel vill inte berätta vilken relation 49-åringen har haft till de utsatta barnen, men att hans hem blev något av ”ungdomens hus”. Enligt uppgift skulle inget av de barn som placerats hos honom av kommunen varit utsatt för brott.

49-åringen åtalas även för grovt barnpornografibrott och grov olaglig anskaffning av alkohol. Han erkänner alla anklagelser utom två våldtäkter, rapporterar Metro. Rättegången inleds redan på fredag i Sollentuna tingsrätt, åklagaren kommer att begär att stora delar av förhandlingarna hålls bakom stängda dörrar.

• Länsstyrelsen ska på eget initiativ utreda om Norrtälje kommuns socialtjänst begått några fel. Enligt socialchefen Isabel Andersson fanns inga anmärkningar på mannen som kollades genom referenser samt registerutdrag från polisens och sociala myndigheter innan han fick uppdrag att ta hand om barn.

Hon är nu orolig för att fallet kan leda till allmän misstänksamhet mot män som vill arbeta med barn.
– Risken är at vi säger nej om det kommer en ensamstående man och vill vara kontaktperson, säger hon till Dagens Nyheter.

Etiketter:

Annonser