Häktade för rekordparti av ecstasy

TRELLEBORG/MALMÖ Två ryska män häktades i söndags i Malmö misstänkta för grov narkotikasmuggling. De stoppades tre dagar tidigare i Trelleborgs färjeläge när de kom i varsin personbil med en rekordmängd av cirka 50 kilo ecstasy gömt i bensintankarna.

Tullens misstankar väcktes vid samtalade med männen som kom i två bilar med tysklandsfärjan. Vid en kontroll fann man narkotikan gömd i bensintankarna.

Det handlar om någonstans mellan 150 000 och 200 000 ecstasytabletter, värt uppåt 20 miljoner kronor i missbrukarled. Gränsen till grovt brott går vid 9600 tabletter, enligt TT.

Männen, 47 och 48 år gamla, är ryska medborgare och påstår att de skulle köra bilarna från Tyskland till Sankt Petersburg. De förnekar all kännedom om narkotikan.

Egentligen skulle häktningsförhandlingarna hållits i Lunds tingsrätt, men efter ett mystiskt telefonsamtal som tolkades som ökad hotbild så flyttades de till säkerhetssalen i Malmö. Där häktades alltså männen mot sitt nekande. Åklagaren har nu två veckor på sig att väcka åtal.

• En stor ecstasyhärva med förgreningar till ungdomar i hela landet avslöjades ifjol i Sundsvall. Men beslagen av ecstasy har annars minskat senare år. Tidigare största beslag är från februari 2000 då tullen i Göteborg beslagtog 100 950 tabletter. Ifjol tog tullen cirka 73 000 ecstasytabletter. Hittills i år före torsdagens beslag hade man fångat in drygt 70 000 tabletter, enligt Ystads Allehanda.

• Fotnot: läs mer i Drugnews drogfakta om drogen ecstasy.

Etiketter:

Annonser