Minskad knarkturism till Danmark

MALMÖ/KÖPENHAMN Den småskaliga smugglingen av cannabis från Danmark till Sverige har minskat sedan den öppna försäljningen i fristaden Christiania stängdes. ”Det finns ingen anledning att åka över längre”, säger utredaren Jens Sjölander till Drugnews.

Jens Sjölander har studerat utvecklingen av den småskaliga smugglingen av cannabis från Danmark till Sverige. Han har bland annat använt sig av Tullverkets beslagsstatistik och intervjuer med den danska polisen. Undersökningen har finansierats med pengar från Mobilisering mot narkotika.

– Vi har tittat på hur den småskaliga så kallade myrtrafiken har utvecklats sedan ”Pusher Street” i Christiania stängdes. Det är tydligt att den har minskat, säger Jens Sjölander till Drugnews.

I början av 2000-talet gjorde den svenska tullen i genomsnitt 3-4 beslag av cannabis per dag. Det har nu minskat till ungefär ett beslag per dag. Samtidigt har tullen i genomsnitt tagit större mängder narkotika varje gång.

Även om en del av minskningen av antalet beslag skulle kunna förklaras med ett ändrat arbetssätt, så menar Tullverket att de arbetar lika mycket med hundar som tidigare. Bilden av att narkotikaturismen har minskat bekräftas enligt Jens Sjölander också av den danska polisen.

Den svenska narkotikasamordnaren Björn Fries hyllar den danska politiken i ett pressmeddelande.

– Den nya, mer restriktiva synen på narkotika i Danmark gör att färre unga människor, både svenskar och danskar, exponeras för droger vilket minskar risken för missbruk, säger Björn Fries.

Men en minskad småskalig smuggling är inte det samma som att tillgången på narkotika har minskat. Idag finns det god tillgång på cannabis i Malmöområdet, samtidigt som det blivit svårare att hitta narkotika i Köpenhamn.

– Det finns en ökad tillgång på cannabis i Malmö, så det finns ingen anledning att åka över, säger Jens Sjölander.

Samtidigt påpekar han att handeln inte sker lika öppet i Malmö, eller för den delen i Köpenhamn, som den tidigare gjorde i Christiania. Han tror därför att det finns grupper som tidigare köpte cannabis vid besök på i Danmark, där det nästan uppfattades som lagligt, som inte gör det när de är hänvisade till att köpa narkotikan i Sverige.

Etiketter:

Annonser