Färre gravida dricker alkohol

STOCKHOLM Allt färre kvinnor fortsätter att dricka alkohol under graviditeten, visar en ny undersökning. ”Barnmorskor och Alkoholkommittén ska ha en eloge för sina informationsinsatser”, säger forskaren Mona Göransson till Drugnews.

Undersökningen visar att informationen om riskerna med alkohol i samband med graviditet har givit resultat. I den första undersökningen, som genomfördes 1999, uppgav 30 procent av de tillfrågade att de drack alkohol under graviditeten. I en undersökning 2003 hade andelen sjunkit till 16 procent, och är nu nere på 12 procent.

Mona Göransson, som är en av forskarna bakom studien, tror att minskningen beror på en massiv information till blivande mödrar.
– Barnmorskegruppen och Alkoholkommittén ska ha en eloge. Deras informationsinsats har betytt mycket, säger hon till Drugnews.

Men för att komma ned ytterligare tror Mona Göransson att diskussionen behöver komma tidigare under graviditeten.

I den senaste undersökningen har de också studerat vilka kvinnor det är som fortsätter att dricka under graviditeten. Den typiska kvinnan som fortsätter dricka är inte alkoholist eller psykiskt sjuk, utan en kvinna runt 30 år som är mer äventyrslystna än andra kvinnor, skriver Svenska Dagbladet.

Mona Göransson påpekar att 12 procent ändå är ett stort antal. Om undersökningens resultat överförs till alla graviditeter i Stockholm, betyder det att drygt 3 000 gravida kvinnor varje år fortsätter att dricka alkohol under graviditeten.

Det är alkoholvanorna hos 1 000 gravida kvinnor i Stockholmsområdet som har kartlagts av forskarna Mona Göransson och Åsa Magnusson.

Etiketter:

Annonser