Bakslag för Bush och marijuana i USA-val

WASHINGTON Vid sidan av delstatsvalen till kongressen i USA – där republikanerna gjorde brakförlust – hölls även olika lokala val i andra frågor. I delstaterna Colorado och Nevada röstade en majoritet nej till legalisering av marijuana och i South Dakota sade drygt hälften nej till ”medicinsk marijuana”.

I Colorado fanns ett förslag om att varje invånare som fyllt 21 år skulle kunna inneha upp till ett ounce (28,35 gram) marijuana. Något som – när 88 procent av avlagda röster (cirka 1,4 miljoner röster) räknats – dock sex av tio väljare sade nej till, rapporterar bloggen Reageramera och amerikanska källor.

I Nevada såg legaliseringsförslaget ungefär likadant ut, men med tilläggen att skatt på handeln med marijuana skulle införas och hälften användas till frivilliga preventionsprogram och vård av missbrukare. Detta röstade 56 procent (320 854 röster) nej till medan 44 procent (252 776 röster) var positiva till förslaget.

I South Dakota hade väljarna att ta ställning till ett föreslag om att tillåta vissa personer att odla max sex cannabisplantor och innehav högst en ounce marijuana för medicinska ändamål. Även ungdomar skulle innefattas om föräldrar gett klartecken.
Men när nästan alla röster räknats så hade 52 procent (170 844) sagt nej, medan 48 procent (155 564) röstat ja till förslaget.

Delstaterna i USA har ofta skiftande regler kring drogen cannabis – även om den federalt klassas som narkotika. Legaliseringsrörelsen stöds finansiellt av bland andra miljardären George Soros, men det finns även olika forskarprojekt kring cannabis som exempelvis smärtstillande medicin.

• BAKSLAG FÖR BUSH. I valet till kongressen 7 november röstade endast 42-43 procent av de röstberättigade amerikanerna. Demokratiska partiet får majoritet i representanthuset för första gången på tolv år. I senaten står det fortfarande och väger. Även i guvernörsvalen tappade republikanerna sex ytterligare delstater.
Republikanerna har därmed gjort sitt sämsta val på länge och försvarsminister Donald Rumsfeld valde i onsdags att avgå strax före president George W Bush skulle kommentera valutgången. Många amerikaners trötthet på landets krigföring i Irak anges som en förklaring.

Etiketter:

Annonser