Det största problemet

Det spelar ingen roll om alkoholen kostar samhället 20 eller 160 miljarder kronor. Människor mår lika dåligt ändå, skriver Elin Lundgren, högstadielärare i Gävle, i en Drugnews-krönika.

”Vilket tycker ni känns som det allra största problemet?

Jag har ställt den frågan till säkert ett tusental elever under de år jag varit ute och träffat högstadieklasser och pratat om alkohol. Jag har gått igenom de kategorier av alkoholskador som man kan välja för att åskådliggöra problemet

Den första kläcker de alltid själva. Mediciniska skador, allt från döda hjärnceller till skrumplever. Alla vet att alkohol inte är någon hälsokur för kroppen. Förutom de vanligaste problemen har de också börjat få koll på att alkohol innehåller många kalorier och kan leda till övervikt. Ganska tråkigt tycker dom att det är att diskutera det, det är inget nytt.

Därefter brukar jag prata om ekonomiska skador. Många av dom tycker att det verkar helt jättedumt att lägga sina pengar på alkoholen.

De har svårt att se att gymnasieelever som bara är lite äldre väljer att lägga studiebidraget på att supa när man istället kan köpa en skiva eller gå på bio. Särskilt som man i många fall riskerar att spy upp pengarna igen.

Någon brukar också försynt påpeka att det inte är så kul när mamma har råd att köpa vin men inte nya vinterskor till mig.

När jag sedan har talat om våra gemensamma skador för alkoholdrickandet och de fått gissa summan brukar de som tar i komma upp i några miljoner. När jag sedan har skrivit upp summan 160 miljarder och vi har räknat på hur många hamburgare eller klassresor det motsvarar har man kidsen med sig. Att det är sjukvård, missbrukarvård och skadegörelse bland annat räknar de snabbt ut.

-Man tänker inte på att det är mycket som egentligen beror på alkoholen, brukar någon konstatera. Och det är ju sannerligen så. Mycket kamoufleras helt enkelt i resultaträkningar som något annat. Kanske som trafikolyckor eller sjukfrånvaro. När det egentligen är någon som supit för mycket.

Sist brukar jag tala om sociala skador. Prata om de erfarenheter som vänner vars föräldrar som druckit för mycket har, pratat om hur det känns att inte ha någon att lita på och hur det känns att inte kunna ta med kompisar hem. Att ständigt höra mamma och pappa bråka eller behöva skynda sig hem från skolan för att laga mat åt pappa som är för berusad för att kunna göra det till sig själv. Igen. Knäppttyst brukar det bli i klassrummet. Några elever stirrar blint ner i bänken, har just hört en variant av sitt eget liv berättas.

Nu är det dags att välja ett hörn, vilken skada är den värsta som alkoholen ställer till med?

Så gott som alla väljer hörnet för sociala skador och förklarar det med att pengar är bara pengar. Men man måste kunna lita på sin mamma och om man inte är trygg kan man inte göra något annat heller.

Intressant att tänka på när SoRad nu hävdar att alkoholens kostnader är mycket lägre än vi tidigare lutat oss mot. För det spelar faktiskt ingen större roll om det är 20 eller 160 miljarder som alkoholen kostar oss.

Människor mår lika dåligt ändå.

Etiketter:

Annonser