Ökade alkoholskador chockar Finland

HELSINGFORS Finlands ”enorma socialpolitiska experiment” att kraftigt sänka alkoholskatterna våren 2004 har spårat ur. Alkoholkonsumtionen har ökat 13 procent, människor på marginalen blir utslagna och alkoholrelaterade hjärnskador är nu den vanligast dödsorsaken bland vuxna finländare under 45 år, enligt Nordiska ministerrådets webbmagasin Analys Norden.

I genomsnitt dricker sig finländaren avsiktligt full 32 gånger per år och antalet storkonsumtenter beräknas nu till över en halv miljon.

Det är en mörk bild som i Analys Norden tecknas av skribenten Markku Heikkilä om effekterna av Finlands sänkning med cirka 40 procent av alkoholskatten och 30 procent av spritskatten. Sänkningen genomfördes inför EU-utvidgningen för att hejda ökad smuggling och privatimport av billig alkohol från främst Estland.

Trots att Finlands ekonomi går bättre och de flesta har det bra, så pekar mycket på att långtidsarbetslösa och marginaliserade fått det sämre. Och att barn och ungdomar mår sämre förklaras delvis av den ökade alkoholförbrukningen i många familjer.

20-30 procent av barnen i Helsingfors-regionen växer upp i hem där missbruk, våld, brottslighet och försummad omvårdnad är vardag. Och problemen har ökat mycket på kort tid, vilket bekymrar finländarna. Och bekymren gäller kanske i ännu högre grad utanför storstäderna.
En tidningsnotis i oktober illustrerar hur flera håller på att förlora kontrollen över supandet och även ansvaret för barn: en 12-årig pojke hade kört en bil i diket efter en polisjakt i en mindre stad i norra Finland och i baksätet påträffades en kraftig alkoholpåverkad man som sovit och lindrigt skadats.

Allt fler röster höjs nuför att alkoholskatterna måste höjas, vilket alla ledare för riksdagspartierna i en enkät nyligen instämde i. Regeringen har inför nästa års riksdagsval föreslagit varningstexter och förbud mot mängdrabbat på drycker.
I en riksdagsdebatt i onsdags så ansåg dock kritiker från Samlingspartiet att det är verkningslöst och att istället höjda alkoholskatter måste till. Även krav på tvångsvård av gravida kvinnor som fortsätter att dricka framfördes, enligt nyhetsbyråerna TT och FNB.

Etiketter:

Annonser