Alliansens ministär åter komplett

STOCKHOLM Ny kulturminister blir Lena Adelsohn Liljeroth och ny handelsminister Stig Tolgfors – båda moderater. Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade i tisdags ersättarna för de två som efter rekordkort statsrådstid valde att avgå. De nya betalar båda tv-licens.

Statsministern har denna gång valt ministrar med mer politisk erfarenhet, båda de nya kommer från riksdagen. Och mer granskat deras bakgrund.
– Jag har ställt tolv frågor till dem innan om vandel, skulder, brottsmisstankar etcetera. Och Lena berättade att hon en gång ertappats med tårgas, sade Reinfeldt vid presskonferensen i Bella Venezia i Rosenbad.

Hon dömdes till böter för olaga vapeninnehav efter den händelsen.

Nya kulturministern Adelsohn Liljeroth, född 1955, har en bakgrund som journalist, gift med förre moderatledaren Ulf Adelsohn och är en socialt engagerad politiker som suttit i styrelser för Maria Beroendecentrum, Fryshuset, kvinnojourer, har nattvandrat bland ungdomar och motsatte sig i riksdagen hårt utvidgat sprutbyte för narkomaner.
Kulturellt sitter hon i kulturutskottet och i styrelser för Dramaten och Svenska institutet och har stort teaterintresse.
– Det ska bli spännande, sade hon vid presskonferensen om nya jobbet och berättade att hon tvekat att tacka ja på grund av en hörselskada.

Hon gillar public service, vill utreda en eventuell sammanslagning av SVT och SR, vill ha enklare företagsregler för kultursponsring, ta bort fria entrén på statliga muséer och gillar inte utflyttningen av verk och kulturmyndigheter från Stockholm.
– Kultur och inte jobbskäl ska styra, sade Lena Adelsohn Liljeroth.

Nye handelsminister Sten Tolgfors, född 1966, vill verka för en frihandelsvänlig linje som handelsminister. Han har erfarenhet från näringsdepartement, varit skolpolitisk talesman för moderaterna och utsågs nyligen till ordförande i riksdagens utrikesutskott.
– Jag vill fortsätta att sprida Sverige som ett av världens starkast varunamn, sade han.
Men han ville inte idag svara på om vapenembargo även borde gälla vid handel med Kina.

• Maria Borelius lämnade posten som handelsminister efter bara åtta dagar och Cecilia Stegö Chilò ett par dagar senare sedan de fick mycket svårt att förklara varför de inte betalat tv-licens och anlitat svart hemhjälp och barnflickor. Borelius hade även skrivit utlandslägenhet och lyxhus på bolag skrivna i skatteparadis. Hon håller nu på att sälja huset i Djursholm och flytta till England, enligt Aftonbladet.

Etiketter:

Annonser