Vin & Sprits reklam olaglig

STOCKHOLM Den reklam som statliga Vin & Sprit hade för två alkoholmärken i flera tidningar under 2005 bröt mot lagen. Det konstaterar Marknadsdomstolen i en dom i torsdags. Om Vin & Sprit bryter mot reglerna igen får de betala 500 000 kronor i vite.

Det är Konsumentombudsmannen som dragit Vin & Sprit inför domstol. Annonserna för två olika vinmärken publicerades under hösten och vintern 2005 i bland annat Amelia, Elle och Dagens Nyheter.

I en av annonserna förekommer två flaskor vin och en box med vin. Bakom vinerna syns ett dukat matbord och 16 stycken pizzakartonger. I annonsen för det andra märket finns en bild på en utsträckt hand som håller i ett glas som fylls på med det marknadsförda vinet av en annan utsträckt arm.

Konsumentombudsmannen anser att annonserna inte är tillåtna enligt reglerna i alkohollagen. Enligt lagen är det enda som får visas på bild i alkoholreklam varan eller råvaror som ingår i varan, enstaka förpackningar och varumärke eller jämförbart kännetecken.

Vin & Sprit försvarar sig med att annonserna visserligen innehåller mer än vad som uttryckligen är tillåtet enligt lagen, men att vin i kombination med köksmiljö är en vanlig företeelse och att vin och vinglas har ett självklart samband. När det gäller de utsträckta händerna menar Vin & Sprit att de inte har någon ”självständig betydelse för bildens innehåll”.

Marknadsdomstolen skriver i sin dom att alkohollagens utformning och bakomliggande motiv lämnar ”mycket lite utrymme, om ens något” för en tolkning av bestämmelsen som skulle tillåta att något mer än just det som räknas upp i lagen. Domstolen förbjuder därför Vin & Sprit att annonsera på samma sätt igen.

Om bolaget bryter mot förbudet får det betala 500 000 kronor i vite.

Etiketter:

Annonser