Metadonprogram firar 40 år

UPPSALA De omdiskuterade metadonprogrammen för heroinister fyller 40 år. Om fler fick syntetiska ersättningspreparat skulle fler liv räddas, menar försvararna. /Ny s k 3G-studie om behandling med metadon och subutex presenteras.

Den första behandlingen för opiatmissbrukare genom att ge dem metadon startade i Uppsala 1966 och i veckan firas verksamheten vid Akademiska sjukhusets beroendeenhet. Ett av världens äldsta program.

Kritiker menar att metadon och subutex – ett slags syntetiska opiater – är att byta ut en drog mot en annan och istället för att bryta beroendet ofta leder till livslång behandling med narkotikaklassade läkemedel. Dessutom förekommer missbruk även med metadon och subutex i kombination med andra illegala droger. Och på kontinenten är ofta kontrollen i programmen skral.

Men debatten har avtagit sedan studier visar att ersättningsmedlen minskar drogsuget och att missbrukaren kan får möjlighet till mer planerad verksamhet och anständigt liv.
En studie av 345 patienter som deltagit i metadonprogrammet i Uppsala under 23 år visar att nära åtta av tio fått arbete eller påbörjat studier. Deras brottslighet har minskat med 86 procent och prostitution nästan helt försvunnit.
– Det kan jämföras med andra behandlingsalternativ där bara mellan 10–20 procent förblir drogfria efteråt. Våra resultat har också bekräftats i flera internationella studier, säger till Svenska Dagbladet Leif Grönbladh, som lett studien och även är verksamhetsansvarig för Uppsalaprogrammet.

2005 skärpte Socialstyrelsen förskrifter för behandling med metadon och subutex. Idag behandlas cirka 2 500 patienter med läkemedlen i landet (ungefär lika många behandlas av vardera av de två preparaten). Kraven är strikta – missbrukaren ska ha fyllt 20 år och ha dokumenterat opiatberoende i minst två år. Behandling ska kombineras med psykosociala insatser och sidomissbruk eller annan kriminalitet leder till avstängning.

Men samtidigt avlider omkring 400 missbrukare i landet per år, flera av dem heroinister. Antalet grava missbrukare brukar anges till 28 000, varav cirka en tredjedel heroinister. Flera menar att kraven för läkemedelsassisterad rehabilitering är för hårda.
Trots att de tidigare taken till programmen tagits bort, så står ändå missbrukare i kö. Många missbrukare lever ett farligt liv och risken att avlida för en heroinist är 50 gånger större än för en annan medborgare i samma ålder.

– Det är självklart att vi bör göra behandlingen tillgänglig för den som vill. Men då måste vi kvalitetssäkra så att den även kombineras med de psykosociala insatser som riktlinjerna kräver, säger nationella narkotikasamordnaren Björn Fries i en kommentar till SvD.

• 3G-STUDIEN OM HEROINISTER/ Vid en pressträff i samband med en nationell konferens om läkemedelsassisterad behandling i Uppsala presenterar Fries och forskare på torsdag den tredje och hittills största kontrollerade behandlingsstudien inom svensk narkomanvård. Den s k 3G-studien tar bland annat upp i vilket skede opiatmissbrukare bör erbjudas behandling med metadon eller subutex (buprenorfin). Och hur stor andel som klarar sig.

Etiketter:

Annonser