Liga smugglade amfetamin för miljoner

KARLSHAMN En smugglarliga har sprängts som försett Norden med amfetamin. Svensk och norsk tull och polis har beslagtagit 20 kilo amfetamin för miljonvärden. Tullen följde i lördags en kurir som kom med färja till Karlshamn från Litauen och kunde senare slå till mot ligan.

Tullens spanare följde en av den baltiska ligans kurirer som i lördags morse rullande i land i Blekinge med en silverfärgad Mercedes från färjan som anlänt från litauiska hamnen Klaipeda.
Färden gick först till en gård utanför Helsingborg där narkotikan packades om för vidare transport mot Norge.

– Här har de sedan bytt bilar och kollat så att de inte är förföljda. De har laddat om inför körningarna till Norge och lastat om amfetaminet, säger Karl Gunnheden, chef för tullens gränsskydd i Malmö, till Blekinge Läns tidning.

När kuriren sedan kom till Norge slog tull och polis till efter att ha förvarnats av svenska kollegor. På söndagskvällen bar gärning togs smugglaren, köpare och narkotika. Några timmar senare slog svenska spanare till mot gården i Skåne som ligan hyrt.

Sammanlagt greps sex personer och omkring 20 kilo amfetamin som i utblandad form kan bli 50 kilo, värt uppåt tio miljoner kronor i missbrukarled. Mer narkotika kan finnas gömd kring gården i Skåne som fungerat som ett slags högkvarter i Norden för ligan.

Tullen har sedan en tid haft ögon på litauerna som återkommande rest till Sverige. Karlshamn har varit en av ligans insmugglingsorter av narkotika till Norden.

• Amfetamin är efter cannabis den mest använda illegala drogen i Sverige. Tullen gjorde ifjol för femte året i rad rekordbeslag av amfetamin, totalt togs det då 305 kilo amfetamin. Ett stort beslag på 35 kilo gjordes i Karlshamns hamn i februari ifjol.

Etiketter:

Annonser