Burman ska leda nya hivrådet

STOCKHOLM Regeringen har utsett riksdagsledamoten Ingrid Burman (v) till ordförande för det nya nationella hivråd som ska samordna svensk hiv-prevention. ”Spännande arbete. Jag är också väldigt nyfiken på om forskarna lyckas ta fram ett svenskt hiv-vaccin”, säger hon till Drugnews.

Burman som slutar i riksdagen i samband med valet har även varit ordförande i socialutskottet i åtta år. Erfarenheter som hon hoppas kan vara till användning i det nya hivråd som håller på att bildas.

Enheten ska samordna alla insatser mot hiv-aids framöver och inrättas vid Socialstyrelsen. Tidigare har frågan haft flera huvudmän, bland andra Folkhälsoinstitutet som nu håller på att flytta till Östersund.

Rådet ska ha en bred representation från olika delar av samhället – myndigheter, hälsovård, brukare, kommuner etc. hur det slutligt ser ut är inte på långa vägar klart.

Riksdagen gav i våras klartecken efter lång debatt till att sprututbyten för narkomaner kan starta i hela landet. Numer kan landsting och kommuner söka tillstånd för att starta sprututdelning i hiv-preventivt syfte. En strategi som Ingrid Burman själv länge var tveksam till, men som hennes parti sedermera ställde sig bakom.

Hon är mycket intresserad av det hiv-vaccin som en svensk-afrikansk projektgrupp håller på att ta fram och som det gjorts lyckade försök med.
– Skulle det fungera så skulle det betyda mycket för hela världen, säger hon.

Etiketter:

Annonser