Alliansen tänker inte sänka spritskatten

STOCKHOLM Det blir ingen sänkt alkoholskatt nästa år med en borgerlig valseger. Inget förslag finns i det gemensamma manifestet och ingen finansiering är diskuterad. ”Skulle frågan ändå komma upp, så stoppar vi det”, säger Ingvar Svensson, kristdemokratisk riksdagsman, till Drugnews.

Det var vid en alkoholpolitisk valdebatt mellan partierna i fredags morse anordnat av IOGT-NTO som frågan kom upp. Bland de borgerliga är det kd som varit tydligast mot sänkta alkoholskatter.

Även centerns representant Gustav Andersson, toppnamn på landstingslistan i Stockholm, beskrev frågan om förändrade alkoholskatter vid en borgerlig regering som kall. Den borgerliga alliansen har inte heller diskuterat hur en sådan sänkning i så fall skulle finansieras.

En splittrad centerstämman beslutade ifjol att skatten på öl och vin i första hand skulle kunna sänkas, i sista hand starksprit, för att klara en restriktiv alkoholpolitik.
– Men alkoholkonsumtionen har ju nu planat ut, försäljningen på Systemet ökat och införseln börjat minska. Anledningen till att sänka skatten har helt enkelt minskat, sade Andersson som beskrev det tidigare sänkarbeslutet i partiet som ”pinsamt”.

Även moderaternas representant vid debatten, riksdagsledamoten Lena Adelsohn Liljeberg, bedömer att sänkt spritskatt är ingen prioriterad fråga som kommer upp.
– Men visst anser vi moderater generellt att alkoholskatterna är för höga, sade hon till Drugnews.

Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund sade i samband med att alliansens valmanifest presenterades i onsdags att partierna prioriterar skattesänkningar på arbete före alkohol. I SVT:s partiledareutfrågning i torsdags kväll underströk Hägglund att en restriktiv alkoholpolitik är en mycket viktig fråga för kd. Han vill att Sverige ensidigt sänker införselkvoterna om man inte i EU lyckas få gehör för folkhälsoargumentet.

• Socialdemokraterna ligger lågt om alkoholskatten inför valet. Partiet är internt oenigt i frågan och är regeringens samarbetspartier vänstern och miljöpartiet är stenhårt emot att sänka alkoholskatterna vilket de menar skulle kunna leda till ökad konsumtion och fler alkoholskador.

Men folkhälsominister Morgan Johansson är inte beredd att dra tillbaka s-förslaget att sänka spritskatten med 40 procent, som är baserat på Kent Härstedts utredning för att hejda införseln av billig EU-sprit. Även om Systemets dryckesförsäljning har börjat öka.
– Nej, jag är inte det eftersom det hittills mest är starkölsförsäljningen som stigit på Systembolaget. Köpen av starksprit har ju inte ökat så kraftigt och dessutom måste vi följa det här under längre tid, sade ministern nyligen till Svenska Dagbladet.

Etiketter:

Annonser