Snus ökar risk för fetma

UMEÅ Storsnusare löper 60 procent ökad risk att drabbas av fetma och förhöjda blodfetter. Det visar en långtidsstudie av 16 500 personer i Västerbotten som forskare vid Umeå Universitet gjort.

Samtidigt som rökning minskar har snusandet ökat. Idag stoppar uppåt en miljon svenskar en prilla i munnen, även bland kvinnorna har snus blivit populärare, cirka tre procent av dem snusade 2004.

Att snus är mindre farligt än att röka är fastlagt, men snusets egna hälsorisker är omtvistade. Den nya stora undersökningen från Umeå visar att de som stoppar in minst fyra dosor i veckan löper ökar risk för det s k metabola syndromet, som kan orsaka högt blodtryck, höga blodfetter och diabetes.

I Västerbotten erbjuds hälsoundersökning sedan 1990-talet för invånarna de år man fyller 40, 50 och 60 år. Vid en uppföljning av deltagarna efter tio år snusade 26,3 procent och sex procent av kvinnorna (en fördubbling för kvinnorna). Deras snusbruk och effekter på vikt, blodtryck, blodfetter och sockeromsättning studerades bland annat. Forskarna har tagit hänsyn till skillnader i bl a fysisk aktivitet, alkoholproblem, rökning och känd ärftlighet för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vilka mekanismer som styr sambandet mellan snus och metabola syndromet är ännu inte kända. Det är något som vidare forskning får svara på, enligt forskarna.

– Jag tycker att diskussionen om snus i vårt samhälle är aningslös när man talar om hur ofarligt det är. Än så länge vet vi faktiskt väldigt lite om riskerna, säger Margareta Norberg – doktorand inom Epidemiologi och Folkhälsovetenskap vid Umeå Universitet och en av forskarna bakom studien – till Tobaksfakta.

Studien ska senare i år publiceras i tidskriften Scandinavian Journal of Public Health.

Etiketter:

Annonser