Heroindömd fri efter 12 år

STOCKHOLM/BANGKOK För tolv år sedan greps hon – kallad ”diplomatdottern” – på Bangkoks flygplats med över fem kilo heroin undangömt i väskan. Först dömdes hon till 50 års fängelse, men släpptes i söndags ut i frihet. ”Jag var naiv, men blev oskyldigt dömd”, säger Karolina Johnsson, 41 år, i en P1-radiointervju.

– Det är väldigt omtumlande. Jag har inte riktigt hunnit i fatt verkligheten än, säger hon apropå lämnat murarna bakom sig till Sveriges Radios program P1 Morgon.

Det var 1994 som hon greps i Thailand med 5,4 kilo heroin i en väska hon fått av en manlig bekant. Hon litade på honom, påstod sig vara i klädesbranschen, och bad henne att ta med tyg till en vän från Ghana i Zürich.
– Jag kollade själv väskan, men i hittade inget misstänkt. Men polisen hittade direkt och skar direkt upp lönnfacket, berättar hon och tror att man blivit tipsad.

– Jag är nog ganska naiv och godtrogen, många säger det. Men jag hade ingen anledning att inte lita på honom. Och jag visste inget om knarket!

Bara 29 år gammal dömdes Karolina Johnsson först till 50 års fängelse, som sedan ändrades till 43 år. Hennes försvarsadvokat rådde henne att erkänna smugglingsförsöket för att slippa dödstraff. Hon placerades på ökända kvinnofängelset Lard Yao, även känt som Bangkok Hilton. Där satt hon över fyra år, bland annat arbetade hon med att tillverka vykort och att studera Thai-språket.

– Visst var där materiellt obefintligt, kadaverdisciplin, smutsigt och kackerlackor med mera. Men det var ingen missär eller nöd och fångarna hjälpte varandra och fångvaktarna visade medlidande. Kanske det är den buddistiska inställningen, berättar hon.

1998 sökte hon och fick överföras till hemlandet och till Hinsebergsfängelset. Väl hemma fick hon bittert möta byråkratiska problem kring möjligheterna att få korta straffet.
Efter tre negativa nådeansökningar så gick svenska regeringen med på att förkorta verkställigheten till tolv års fängelse. Kontakter hade dessförinnan förts med thailändska myndigheter och de kom inte med några protester. Ett fångvårdsavtal hade också 2003 om att dömda som överförts kunde få kortare straff, men det gällde inte för dem som redan hade överförts.

På Hinseberg har studerat och fått livsinsikter och kontakter med vänner, men även känt av missunnsamhet från medfångar som trott att hon fått favörer som ”diplomatdottern”. Sista året har hon fått hjälp genom familjeplacering slussas ut i samhället.

Nu väntar egen bostad och en önskan att arbeta med biståndsfrågor. Hon vill gärna återvända till Thailand, men där finns straffet kvar.
– Jag hoppas därför att Thailands kung vill benåda mig. För jag älskar landet och vill tillbaka, säger Karolina Johnsson i P1-intervjun.

• Fotnot: Lyssna på samtalet i SR P1-Morgon.

Etiketter:

Annonser