Tobak under butiksdisk i Skottland?

EDINBURGH Cigaretter kan komma att flyttas under disken på säljställen för att färre ungdomar ska börja röka. Det överväger regeringen i det tobaksrestriktiva Skottland att föreslå.

Ministrarnas rådgivare anser att politikerna måste gå vidare för att tackla rökningens hälsoproblem och minska nyrekryteringen.
Skottland har hittills förbjudit tobaksreklam, stoppat rökning på serveringsställen och minimiåldern för inköp av tobak väntas nästa år höjas till 18 år. Dessutom rekommenderas lokala myndigheter att utvidga rökförbudet till att även omfatta parker, lekplatser och skolors närområden.

Men trots reklamförbud så utnyttjas alltmer säljställena – i Skottland såväl som i Sverige – till att marknadsföra tobaksprodukter. Skyltmaterialet i butikerna blir allt mer påträngande, men nu vill ministrarna slå igen denna bakdörr för tobaksreklam.

-Cigaretter som exponeras i sin helhet i butikerna är en väsentligt stor annonsplats. Och säljställens skyltar är vanliga i hörnbutiker, där många underåriga rökare köper cigaretter, säger professor Gerald Hastings, på Stirling University´s institut för Social Marketing och med i ministrarnas rådgivningsgrupp i tobaksfrågor, till Sunday Times Scotland.

Skotska regeringens rådgivare tycker även att tobaksproducenterna skulle tvingas att förpacka cigaretterna i enklare neutralare paket istället för dagens ofta designade förpackningar. Men det verkar sig vara svårt att juridiskt kunna genomföra, rapporterar Tobaksfakta.

• Tobaksrökning dödar 13000 skottar varje år och ses som den största folkhälsoutmaningen i landet, enligt Action on Smoking and Health.

Etiketter:

Annonser