237 greps på reggae-festival

UPPSALA Rekordmånga greps vid årets reggae-festival i Uppsala, de flesta för narkotikabrott. Men polisen ser det ändå som en framgång. ”Bättre samarbete med arrangören och en lugn, fredlig festival”, säger polisens insatschef Peter Lindbergh till Drugnews.

Festivalen pågick torsdag till natten till i söndags vid Kap-området i Uppsala. I söndags fanns mest halvrivna tält och sopor kvar på campingplatsen. Totalt hade där under festivalen uppåt 36 000 besökare samlats, vilket innebär rekord.
Men även antalet polisingripande gick i taket. Redan någon dag före reggae-musiken gungade igång så greps två besökande jamaicaner på rökte på vid en restaurang i staden. Även ditresta nordbor och unga från hela Sverige haffades av utkommenderad polis. Sammanlagt omhändertog polisen 214 personer för narkotikarelaterade brott – de flesta för eget bruk av cannabis, men även några fall av langning. Dessutom noterades några stölder och sex fall av misshandel. Totalt greps 237 personer.

– Det är trots allt inte så mycket med tanke på att så mycket folk samlas. Vi kunde nu fokusera på unga och narkotika och lämnade över 25 omyndiga, den yngste 15 år, till sociala myndigheter, jämfört med 45 ungdomar ifjol, berättar Peter Lindbergh.

Efter tidigare år med drogproblem – ifjol greps 130 personer, många unga – så hade polisen tillsammans med kommunfolk och arrangörer utvecklat samarbetet. De hade även gjort en studieresa till Sölvesborg där den stora Sweden Rockfestival hålls för att få tips.
Uppsalapolisen hade 160 anställda som gick i schema från klockan 12-04 varje festivaldag. Och efter gripande och drogtest så överlämnades misstänkta till administrativ personal för förhör vilket gjorde att utestyrkan snabbare kunde återvända till festivalområdet.

– Vi var mer effektiva i år, men hade också ett mycket bättre samarbete och samtal med arrangörerna. Publiken var lite äldre än tidigare, kanske för att föräldrar dragit öronen åt sig efter alla knarkrykten och inte släppte iväg sina barn, säger Peter Lindbergh.

Även festivalledningen anser att samarbetet blivit bättre.
– Första steget är att erkänna att problemet med droger finns. Det gjorde vi inte tidigare. I år har vi haft täta kontakter med polisen under hela festivalen, och alla funktionärer har gjorts uppmärksamma på problemet, säger Kristoffer Haleen, festivalens säkerhetsansvarige, till Upsala Nya Tidning.

• ”Stoppa knarkfesten, Bodström!”, kräver Torkild Strandberg, fp-ledamot i justitieutskottet, i ett uttalande till justitieministern om reggae-festen i Uppsala. Cannabis romantiseras på många håll, men det är inget skäl att se mellan fingrarna med på en reggae-festival, anser Strandberg.
Även ifjol höjdes röster för att festivalen skulle stoppas, bland annat av några socialarbetare. Men polisen instämmer inte i att det skulle bli bättre.

– Inte skulle det underlätta om arrangörerna istället flyttade festivalen till en annan plats, problemen skulle flytta med. Nu har vi istället möjlighet att samarbeta och att ingripa, säger Peter Lindbergh på Uppsalapolisen till Drugnews.

Etiketter:

Annonser