Pilotfacket: förbjud flaskor på flygplan

STOCKHOLM/LONDON De avvärjda terrorattentaten i Storbritannien har lett till begränsningar för flygpassagerare att medföra handbagage. Svensk pilotförening aktualiserar nu förslag om att helt förbjuda alkoholflaskor i kabinen.

– Utesluter man spritflaskorna då försvinner ju en stor möjlighet att smuggla ombord någonting illegitimt, för då blir det plötsligt enormt fokus på någon som kommer med en behållare med någonting som man vill ha med ombord, säger Gunnar Mandahl på Pilotföreningen till SR Ekot.

Svensk Pilotförening har redan tidigare varnat för säkerhetsrisker med att passagerare får medföra alkohol ombord på flyget. Både för att det alkohol är brandfarligt, men även att de kan slåss sönder och bli huggvapen. Betydligt vassare än de exempelvis nagelfilar som inte idag får tas ombord i handbagaget.

Dessutom kan ju spritflaskan innehålla annat än vad som det står på etiketten, exempelvis gifter eller flytande sprängmedel som de gripna nu misstänks planerat föra ombord.

Att passagerare inte skulle få medföra flaskor ombord skulle dock kunna slå hårt mot taxefree-handeln. Pilotföreningen anser dock att försäljningen skulle kunna flyttas till ankomstflygplatsen istället.

• Brittiska myndigheter avslöjade i torsdags att terrorattentat avvärjts mot ett tiotal flyg till USA. Minst 24 personer har gripits, fler med pakistanskt ursprung. De misstänks haft del i planer att inom kort smuggla ombord flytande sprängmedel i flaskor i handbagaget som sedan skulle antändas med gnistor från vanliga elektronisk apparater, såsom mobiltelefon eller mp3-spelare. Efter attentatplanerna avvärjts har handbagage tillfälligt förbjudits på flighter till och från USA, förutom resehandlingar, plånbok, mediciner och barnmat.

Etiketter:

Annonser