Ungdomshem åter i hetluften

EKERÖ Unga flickor som placerats på Hammargården i Ekerö kommun får tag i narkotika inne på det statliga behandlingshemmet som nu anmälts. ”Det är beklagligt, men sånt man får räkna med”, säger Ola Panzar Karlsson, informationschef på Statens institutionsstyrelse till Drugnews.

Det är socialtjänsten i Nacka som vill att Hammargården ska granskas efter att en 16-årig flicka som placerats på behandlingshemmet fått tag i droger där ”genom andra flickor som smugglat in dessa”.
Om hon inte kan skyddas från droger inne på Hammargården så omintetgörs ju hela vården, resonerar anmälaren Anita Widell, chef för socialtjänsten i Nacka.

Flickan har också kunnat rymma och varit borta i flera veckor från ungdomshemmet på Färingsö. Hon har placerats där eftersom hon har svåra drogproblem med alkohol, cannabis, amfetamin, ecstasy, morfin, subutex etc. tidigare försök med behandling i privata HVB-hem har inte hjälpt.

Hammargården har efter drogtester påträffat flickan med bland annat amfetamin och att sniffa hårspray.
– De sju flickor som placeras där har ofta avancerat missbruk bakom sig. Vi ska inte bestraffa dem om droger hittas, utan är ju där för att behandlas, säger Ola Panzar Karlsson på SiS.

• Hur kan ni förhindra att droger smugglas in på behandlingshemmet?
– Med nuvarande regler får vi bara när de återvänder efter ledigheter göra ytlig kroppsbesiktning, inte exempelvis undersöka håligheter. Att droger kommer in på hemmen är sånt som händer, det handlar ju också om att visa förtroenden vid permissioner.

Enligt informationschef Ola Panzar Karlsson så har nu Nacka kommuns anmälan lämnats till SiS:s tillsynsstab för utredning av klagomålen.

• Hammargården är idag ett behandlingshem för flickor 16-20 år med missbruks- och psykosociala problem. Tidigare tog ungdomshemmet hand om struliga pojkar, men den verksamheten stängdes av SiS efter TV-avslöjande om oordning och att tidigare kriminella förekom bland personalen.

Etiketter:

Annonser