Skatt på alkoläsk närmare

STOCKHOLM Från 1 januari 2007 kan det bli extra skatt med kanske sex kronor ytterligare på så kallad alkoläsk i Sverige. Detta om ett nytt förslaget från finansdepartementet blir verklighet. ”Bra, men höjningen borde ha varit högre”, säger UNF:s vice ordförande Hanna Rönnmark till Drugnews.

Enligt förslaget ska vissa alkoholdrycker beskattas med ytterligare sex kronor per liter färdig dryck. De spritbaserade drycker som omfattas är det som har en alkoholhalt mellan 2,25 och 10 volymprocent och som tillsatts kolsyra.

För drycker som inte är spritbaserade, till exempel cider, gäller att de omfattas av den extra skatten om de har kolsyrats och dessutom tillsatts ytterligare minst två av de tre substanserna: aromämne, sötningsmedel (inklusive socker) och färgämne.

Det betyder att äppelcider som kolsyrats och tillsats socker inte omfattas av alkoläskskatten. Inte heller ska glögg beröras, medan äppelcider som förutom socker och kolsyra dessutom tillsats ett färgämne omfattas av skatten.

– Det är väldigt bra att man tar tag i alkoläsken.
Försäljningen har ju ökat på systembolaget, och då alkoläsken vänder sig till unga är det viktigt att det görs insatser där, säger vice ordföranden i Ungdomens nykterhetsförbund, Hanna Rönnmark, till Drugnews.

Men UNF är inte helt nöjda.
– Vi hade gärna sett en något högre skattehöjning än den som föreslås, men den nu föreslagna är givetvis bättre än ingenting, säger Rönnmark.

Finansdepartementets förslag ska nu remissbehandlas och en proposition kan komma under hösten.

Förslaget om en särskild alkoläskskatt har sin bakgrund i Kent Härstedts alkoholutredning. Där föreslog han att Sverige, precis som flera andra europeiska länder, skulle införa en särskild skatt på alkoläsk.

Förslaget om en alkoläsk skatt var också med i den budgetuppgörelse som den socialdemokratiska regeringen träffade med vänsterpartiet och miljöpartiet hösten 2005. Och meningen var att en proposition om en extra skatt på ”alkoholhaltiga blanddrycker och vissa andra drycker” skulle läggas fram för riksdagen under våren 2006. Det har dock tagit tid för finansdepartementet att hitta en definition av de drycker som ska beläggas med extra skatt som enligt regeringen träffar ”rätt”.

Särskild beskattning av ”alkoläsk” inom EU finns idag i Danmark, Tyskland, Frankrike och Luxemburg.

• Fotnot: Hela finansdepartementets promemoria finns här: Tilläggsskatt på vissa alkoholdrycker

Etiketter:

Annonser