Doherty greps påverkad i Hultsfred

HULTSFRED Brittiska skandalomsusade rockartisten Pete Doherty och en annan medlem i gruppen Babyshambles greps efter spelningen i fredags natt på Hultsfredsfestivalen och dömdes för narkotikabrott. Kokainpåverkade Doherty betalde direkt böterna på 14000 kronor.

Redan vid ankomsten till Arlanda på fredagskvällen kontrollerade tullen noga bandets bagage. Doherty verkade påverkad och skjutsades runt i rullstol. Rejält försenade äntrade Babyshambles den småländska festivalscenen först vid halv två på natten.

27-årige Pete Doherty – som senare år vandrat mellan knarkskandaler och domstolar, dömd i åvras till ett års samhällstjänst och behandling efter att erkänt heroininnehav – snubblade runt på scenen, sparkade åt fotografer och ramlade. Efter låten ”Fuck forever” kastade bandmedlemmarna instrumenten i golvet, sa hej och lämnade scenen.

Där väntade polisen på Doherty.
– Han visade tecken på att han var påverkad under uppträdandet och man beslutade sig för att titta närmare på honom efter konserten, säger Ulf Karlsson, informationsansvarig vid Kalmarpolisen, till Dagens Nyheter.

Pete Doherty och en annan bandmedlem kördes i polisbil till stationen i Hultsfred där blodprov togs. Preliminär analys visade på spår av kokain hos Doherty. Hans kollega visade också tecken på drogpåverkan och hade dessutom en mindre mängd kokain på sig.

En åklagare dömde direkt de båda för narkotikabrott till böter. Doherty betalade direkt sina böter på 13500 kronor samt 500 kronor till brottsofferjouren, den andra bandmedlemmens böter var ungefär hälften. De kunde sedan vid femtiden på lördagsmorgonen lämna stationen och var fria att lämna landet, om de önskade.

Festivalledningen i Hultsfred hade redan före konserten fått en del kritik för att ha bokat Babyshambles och Pete Doherty som med sina drogeskapader är en tveksam förebild för ungdomar.
Men det har inte påverkat festivalgeneralen JP Bordal, trots det nu inträffade:
– Vi bokar alltid band utifrån vad vi och publiken tycker om den musik vi bokar. Vi dömer inte vad någon gör privat, säger JP Bordal till Sveriges Radio Kalmar.

• Ytterligare ett 20-tal festivalbesökare hade före lördagen gripits för drogbrott, enligt Kalmarpolisen. Två unga flickor har dessutom polisanmält våldtäkt på festivalområdet.

• Toppmodellen Kate Moss – ex-flickvän till Pete Doherty – slipper åtal för kokaininnehav från brittisk rättvisa. Detta trots att bilder publicerades av brittiska tabloider i höstas som visade hur hon sniffade drogen. Scotland Yard har dock inte kunnat säkra några bevis i lokalen och väljer därför att lägga ner förundersökningen, enligt Daily Mail.

• Fotnot: ”Man kan tycka vad man vill om Pete Doherty. Man kan förkasta hur han lever, vad han står för, vem han är. Men man kan aldrig frångå från att han är en gudabenådad artist och låtskrivare. Babyshambles första Sverigebesök blev en klassiker. Frågan är om dom någonsin kommer tillbaka igen”. Det skriver Håkan Durmér i en recension på arrangören Rockpartys hemsida direkt efter konserten.

Etiketter:

Annonser