”Alkoholfria drinkar stoppas i Hultsfred”

HULTSFRED Årets stora musikfestival i småländska Hultsfred har dragit igång med tusentals besökare. För att vara en motkraft mot fylleri, så ville Ungdomens nykterhetsförbund servera alkoholfria drinkar på området. Detta satte dock bryggeriet Åbro stopp för, enligt UNF.

Ölproducenten i Vimmerby, 20 kilometer från Hultsfred, är en av sponsorerna av festivalen och gillar inte konkurrens med andra dryckesmärken.

– Det är sorgligt att vi inte får servera alkoholfria drinkar på området. Jag kan förstå att man stänger ute andra konkurrerande bryggerier, men att hindra oss från att visa på ett alternativ till alkoholkulturen är patetiskt, säger Robert Damberg, förbundsordförande, UNF.

Åbro förnekar dock att man har förbjudit UNF att servera alkoholfritt.
– Det verkar mest vara en ploj för att få uppmärksamhet. Hade de velat köpa våra produkter och blanda drinkar i sitt tält, så hade det inte varit några problem. Men man har inte frågat, säger Åbros VD Henrik Dunge till Drugnews.

Däremot vill han inte att UNF ska medföra andra märken, exempelvis Cola.

• Skulle det vara ok att de serverar exempelvis Godtemplardricka på området?
– Det är en liten produkt och det skulle vi kunna godkänna, säger Dunge.

Dunge berättar att bryggeriet på festivalen serverar starköl i särskilt inhägnade områden och håller hårt på ålderskontrollen där. Men att man räknar med att till 60-70 procent sälja mest läsk, vatten och olika energidrycker på festivalen.

Robert Damberg vidhåller att UNF fått kalla handen från festivalledningen till att bjuda på alkoholfria drinkar. Men tackar för tipset att nästa år kunna servera Godtemplardricka där.

Istället kommer ungnykteristerna i år ha ett tält som blir en nykter oas på Hultsfredsfestivalen där besökarna kan göra egna budskapsknappar, diskutera alkoholpolitik och koppla av.
UNF har aktiviteter för fjärde året i rad på landets största musikfestival under parollen ”Festa Nykter”. På andra musikfestivaler i sommar – exempelvis Hoodsfred i Alby, Arvika och Urkult – har förbundet fått klartecken till att från sin bar servera alkoholfria drinkar.

• Fotnot: Hultsfredfestivalen är utsåld i förväg för andra året i rad.
Över 27 000 tredagarsbiljetterna har sålts. Endast ett fåtal lördagsbiljetter återstår, enligt arrangörerna i Rockparty.

Etiketter:

Annonser