Färre unga använder droger

STOCKHOLM Färre ungdomar nyttjar alkohol och narkotika, visar nya CAN-studier bland skolelever och mönstrande unga män. Andelen flickor i nian som prövat narkotika har minskat till fem procent i år, pojkar ligger kvar på fjolårets sju procent. ”Fler unga blir nykterister och det är ofta medvetna beslut”, säger Robert Damberg, UNF:s ordförande till Drugnews.

Två undersökningar av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning presenterades på onsdagen.
Trenden visar både minskad alkohol- och narkotikaanvändning bland mönstrande unga män i 18-årsåldern – enligt enkät ifjol dominerade starköl dominerar som berusningsdryck och knappt 14 procent hade prövat narkotika jämfört med 18 procent år 2002.

I den enkät som i mars-april i år gjordes bland cirka 5000 skolungdomar i årskurs nio så har alkoholvanorna minskat. En av tre är nykterister (för tre år sedan var det i åldersgruppen var fjärde som aldrig drack alkohol) och även berusningsdrickande bland de övriga har minskat något.

Därtill noteras att den under 1990-talet uppåtgående trenden av att fler prövade narkotika har brutits. Från att ha varit upp i nära tio procent, så var det ifjol sju procent av 15-16-åringarna som prövat narkotika. Vid enkäten i våras uppgav sju procent av pojkarna och fem procent av flickorna att de prövat.

– Minskningen bland flickorna är glädjande och talar för att de senaste årens arbete med kvalificerad drogprevention i kommunerna har gett resultat, säger regeringens narkotikapolitiske samordnare Björn Fries i en kommentar.

Fries tycker det finns anledning att se ljusare på framtiden – svenska ungdomars drogvanor är blygsamma i en jämförelse med övriga Europa och även s k tyngre narkotikamissbruk visar tecken på att minska något. Även om man inte får slå sig till ro.
– Varje generation måste vinnas. Det gäller att se långsiktigt och att inte börja rusta ner igen. Mer fokus måste också ges till utsatta ungdomsgrupper med exempelvis kriminalitet och psykiska besvär där missbruksproblem ökar, sade Fries vid presskonferensen.

CAN:s direktör Björn Hibell tror att den neråtgående användningen av alkohol och narkotika bland ungdomar kan ha flera tänkbara orsaker. Dels del i en internationell hälsotrend i länder med geografiskt och kulturellt samröre, som Norden, USA och Storbritannien. Men även nationellt med fler drogförebyggande insatser, effektivare föräldrakontroll och att många unga tillbringar fritiden framför datorn och med olika spel.
– Unga tar inte hellre ett glas efter skolan som alltfler vuxna börjat göra efter jobbet på vardagar, sade Hibell.

Att fler unga dricker mindre samtidigt om alkoholkonsumtionen ökat dramatiskt i landet senaste decenniet kan vara en reaktion mot vuxenvärlden, tror Robert Damberg, 24-år och ordförande för ungnykteristerna:
– Många blir nykterister i medvetna beslut när de ser föräldrar och andra i omgivningen dricka för mycket och alkoholskadorna breder ut sig. De vill inte stödja alkoholindustrin och gillar inte heller nedmonteringen av alkoholpolitiken och att kapitulera för EU.

•Fotnot: Läs mer på CAN:s hemsida om studierna.

Etiketter:

Annonser