Beviljade serveringstillstånd – politiker åtalas

ALVESTA/ÄLMHULT Det blir troligen åtal mot 19 politiker i Älmhults och Alvesta kommuner för tjänstefel. Politikerna har enligt åklagaren beviljat alkoholstillstånd i strid med alkohollagen.

Politikerna i de båda Smålandskommunerna har beviljat tillstånd trots att förutsättningarna enligt alkohollagen inte har varit uppfyllda. Det har framför allt handlat om att det saknats den köksstandard som alkohollagen kräver. Hanteringen har tidigare också kritiserats av länsstyrelsen.

Trots att politikerna fått klart för sig att förutsättningarna för alkoholstillstånd har saknats, har de valt att bevilja tillstånd. Detta har lett till att chefsåklagare Christer Johansson i Växjö inlett en förundersökning.

Enligt Smålands-Posten har utredningen nu delgivits de misstänkta och ett åtal är att vänta efter sommaren. De politiker som reserverat sig mot tillståndsbesluten slipper åtal.

Chefsåklagare Christer Johansson menar att politikerna genom att bevilja alkoholstillstånden satt sig över lagen och att det kan betraktas som lagtrots.

– Alkohollagens förutsättningar att ge tillstånd var helt enkelt inte uppfyllda, säger han till Smålands-Posten.

Åtalet kan få stor betydelse för tillståndsgivningen när det gäller alkohol. I många kommuner väljer kommunen att bevilja serveringstillstånd, trots att det enligt kommunens egna handläggare är i strid med alkohollagen. Detta har fått Statens folkhälsoinstitut att kräva en möjlighet att överklaga beslut om att bevilja alkoholtillstånd.

Etiketter:

Annonser