En miljon sprutor på drift

EDINBURGH Ungefär en miljon använda sprutor är på drift från Skottlands sprutbytesprogram. Det betyder att uppemot var tredje spruta som delas ut inte lämnas tillbaka.

Det är The Scotsman som redovisar statistik från den skotska självstyrelsemyndigheten. Enligt statistiken var det bara 1,9 miljoner av de 2,9 miljoner sprutor som lämnades ut till heroinmissbrukare i Skottland under åren 2004 och 2005 som lämnades tillbaka.

Även om de sprutor som kastats i särskilda behållare inte är medräknade så betyder det att en stor del av de sprutor som delas ut inte tas om hand på ett riktigt och säkert sätt.

2002 lyftes begränsningarna för hur många sprutor en missbrukare kan få åt gången. Det betyder att det är nu möjligt för en heroinmissbrukare att få så många som 120 rena sprutor vid ett besök. De nya reglerna har lett till att antalet utdelade sprutor nästan fördubblats.

Professor Neil McKeganey , föreståndare för Centre for Drug Misuse Research vid universitetet i Glasgow menar att tusentals sprutor kastas och att det de kliniker som delar ut rena sprutor gör det alltför lättvindigt och att sprututbytet bidrar till att öka antalet sprutor som slängs. Detta innebär i sin tur att riskerna ökar för att någon ska sticka sig på nålarna och bli smittad av till exempel hepatit C.

– Vi talar inte om hundratals utan hundratusentals sprutor , det är en oroande situation, säger Neil McKeganey till The Scotsman.

Enligt de riktlinjer som finns ska sprutor bara lämnas ut om använda sprutor lämnas tillbaka, men det är inga tvingande regler. En talesman för den skotska självstyrelsemyndigheten påpekar dock att de som arbetar med sprututbyte ”behöver en flexibilitet att använda sitt professionella omdöme när de hanterar människor med en kaotisk livsstil”.

Etiketter:

Annonser