Krisdestillering av vinöverskott

BRYSSEL EU:s förvaltningskommitté för vin har beslutat att tillåta Frankrike och Italien att genomföra en så kallad krisdestillering av vin. Totalt kan 560 miljoner liter vin destilleras för att bli till bland annat bränsle.

Orsaken till beslutet är att det stora överskottet på vin inom EU pressar priserna. För att hålla uppe priserna till vinproducenterna har flera EU-länder begärt att de ska få omvandla en del av vinhavet till alkohol för industriellt bruk och till fordonsbränsle.

Åtgärden kostar de europeiska skattebetalarna 131 miljoner euro, motsvarande drygt en miljard kronor. Detta utöver den normala destilleringen av vin, som

EU:s jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel är kritisk till att krisdestilleringen har blivit ett ständigt återkommande inslag i EU:s vinpolitik.

– Även om det innebär en tillfällig hjälp för producenterna, löser det inte kärnproblemet – att Europa producerar för mycket vin som saknar marknad, säger Fischer Boel i ett pressmeddelande.

Det aktuella beslutet omfattar bara Frankrike och Italien, ytterligare krav från Spanien och Grekland bereds fortfarande.

Vinkommitténs beslut ska formellt antas av EU-kommissionen innan det börjar gälla.

Etiketter:

Annonser