Brittiska forskare efterlyser folkhälsodebatt

LONDON Brittiska forskare anser att regeringen agerar motsägelsefullt när man är tuff mot rökning, men är mer liberal till alkohol. Därför manar de till folkhälsodebatt och inbjuder befolkningen att delta i en stor enkät.

Det är forskare vid den oberoende forskningsinstitutionen Nuffield Council on Bioethics som har lanserat en fyra månader lång konsultationsperiod för att utreda vilka frågor som borde få mer fokus.

För 18 månader sedan presenterade regeringen sin folkhälsoproposition och det finns en växande oro över berusningsdrickande och fetma.
– Om man läser propositionen ser man att regeringen har svårt att etablera ett konsekvent ramverk för hur de ska hantera de här frågorna, säger Sir John Krebs, professor vid Oxford University och ordförande i arbetsgruppen, i en kommentar till BBC.

Efter lättnader av tidigare försäljningsrestriktioner av alkohol och utökade öppettider på exempelvis pubar, samtidigt som ett allmänt rökförbud på serveringsställen är på gång säger Sir John:
– Man ser inte med samma allvar på alkohol och tobak.

Vidare tror han att regeringen inte skulle ha intagit samma passiva ställning som man gjorde när marknadsföring av alkoläsk för några år sedan riktades till minderåriga om det hade gällt cigaretter.

Jonathan Montgomery, professor i sjukvårdslagstiftning vid Southampton University och medlem i arbetsgruppen, säger till BBC.
– De viktigaste frågorna vi har att fundera över är om det är berättigat att begränsa individens frihet för att skydda samhället. Vi vill veta vad folk tycker.

En talesman för det brittiska hälsodepartementet bemöter forskarkritiken och understryker ”att minska alkoholens påverkan på folkhälsan är en prioriterad fråga och som finns med i regeringens skadebegränsningsprogram om alkohol”.

Regeringen vill bland annat hjälpa individer att ta medvetna beslut kring sitt drickande och ska inleda kampanj för att uppmärksamma om riskerna med berusningsdrickande.

– Vi har också ett nära samarbete med alkoholindustrin för att informera om ett mer ansvarsfullt förhållningssätt till alkohol, enligt regeringens talesman.

Forskarna vid Nuffield Council on Bioethics beräknar vara färdiga att presentera rapporten under hösten 2007.

Etiketter:

Annonser